Börserna på Wall Street har gått fortsatt starkt under året och lyfts framför allt av de stora techjättarna.
Den tekniktunga Nasdaq-börsen har stigit med runt 30 procent medan industritunga Dow Jones-index lyft knappa 15 procent.
Det kan jämföras med Stockholmsbörsens breda OMXS-index som i början av handelsdagen den 30 januari hade klättrat med mer blygsamma knappa sex procent.
– Skälet är rätt enkelt, det har att göra med de här teknologibolagen som vi pratar om hela tiden i USA där halvledarbolaget Nvidia har varit den stora raketen, säger börsanalytikern Peter Malmqvist.
Nvidia, som ridit på AI-vågen, har stigit med runt 180 procent på ett år. Men även Tesla, som brukar ingå i det som beskrivs som ”magnificent seven”, har haft en uppgång på över 74 procent.
Tesla har gynnats av grundaren Elon Musks engagemang för Donald Trump. Aktien har lyft kraftigt sedan USA-valet.
Om man plockar bort techbolagen har USA-börsens breda S&P-index utvecklats ungefär som Stockholmsbörsen, enligt Peter Malmqvist.
Att Stockholmsbörsen inte lyft mer har enligt honom bland annat att göra med att vinsterna i verkstadsbolag och banker inte lyft.
– Det är de absolut två största sektorerna på Stockholmsbörsen. Verkstadsbolagen är dessutom högt värderade och om vinsterna går i sidled är inte det vad placerarna har förväntat sig, säger han.
Enligt Malmqvist går de övriga nordiska börserna ”ungefär som den svenska”.
– Den danska har gått ner kraftigt det senaste halvåret beroende på att superbolaget Novo nordisk har klappat ihop, från en rekordhög nivå, säger han.
Bland de större Europabörserna har Frankfurtbörsen gått bäst, trots den tröga tyska ekonomin. Dax-index är upp nästan 20 procent. Bedömare pekar på succé för mjukvarujätten SAP och det faktum att många tyska bolag har intäkter från den amerikanska marknaden.
Den franska börsen, också präglad av ekonomisk och politisk oro, har däremot fallit cirka 3 procent.
Lyxbolagen på Parisbörsen har haft det kämpigt. Kering, som bland annat äger Gucci och Bottega Veneta, har backat med nästan 40 procent medan lyxkonglomeratet LVMH, Europas näst högst värderade bolag, har tappat över 10 procent. En förklaring är lägre efterfrågan i Kina.
I Asien har Tokyo rosat marknaden mest, där breda Nikkei 225-indexet stigit med runt 20 procent.
Läs mer: Spricker ”alla bubblors moder” nästa år?