Skratt och glädjerop blandat med frustrationsvrål över missade bollar ekar över Björkhagens golfbana vars besökare har en betydligt lägre medelålder än en vanlig vardagsförmiddag. Orsaken är att golfklubben har besök av två femteklasser från Mälarhöjdens skola som har en heldag med utomhuslektioner vid banan samtidigt som de får testa på golf.
Svenska Golfförbundets projekt ”Golfbanan som utomhusklassrum” startade 2018 då förbundet i samarbete med Sterf (Scandinavian Turfgrass and Environment Research Foundation, de nordiska golfförbundens gemensamma forskningsstiftelse) ville göra något för att bidra till ökad samhällsnytta.
– En golfanläggning består av cirka 60 hektar mark varav ungefär hälften används för golfspel och resten är ängar, dammar, skogsbryn och skog. Därför tänkte vi att detta kan vara ett bra sätt för skolklasser att komma ut och lära sig mer om naturen och allemansrätten och samtidigt få möjligheten att testa spela golf, säger, Thomas Björn, från föreningen Idrottens Kraft, kommunikatör samt ledare för projektet.
Vid ett av hålen står klasskompisarna Olle Pihl, 11 år, och Oskar Karl Karlsen, 12 år, och får instruktioner av Karin Carlsson som är volontär från golfklubben.
– Det är kul att få komma ut ur klassrummet och testa på golf, säger Olle Pihl samtidigt som han gör sig redo för en putt.
Har du spelat golf tidigare?
– Nej, eller inte så mycket men jag har testat lite. Jag spelar pingis och tennis, svarar Olle Pihl, och slår bollen i hålet.
På dagens schema står, förutom golf, matematik och naturämnen där eleverna får testa växttryck och lära sig att använda ett stormkök.
– Man lär sig saker på ett annorlunda sätt vilket jag tycker är kul, säger Oskar Karl Karlsen.
Upplägget för att använda golfbanan som utomhusklassrum är fritt och det är upp till skolans lärare tillsammans med golfklubben att planera dagen.
– Det började med Smedsbyskola i Motala 2018 och 2020 tog vi konceptet till Stockholm där vi har haft fyra till fem skolor per år sedan dess. Nu har även Örbyhus, Jönköping, Göteborg, Sölvesborg och Karlshamn kommit med, säger Thomas Björn.
De flesta skolor som är med i projektet har två skoldagar på golfbanan per år, en på hösten och en på våren. Men det finns skolor som gör det oftare och på en del golfbanor finns det platser runt banan som är anpassade för just utomhusundervisning.
– Många tror att golfbanorna är privat mark men naturen kring golfbanan hör till allemansrätten och alla får nyttja den, så detta är även ett sätt att visa att alla är välkomna att besöka golfbanorna, förklarar Thomas Björn, och fortsätter:
– Skolorna har märkt av en positiv effekt på inlärningen när eleverna får vara utomhus och röra sig, känna på träden och håva i dammarna.
Enligt en enkätundersökning som 241 elever som tidigare deltagit i projektet svarat på upplevde en klar majoritet (85 procent) utomhuslektionerna som positiva och mer än hälften (60 procent) svarar att undervisning utomhus hjälper dem att lära sig mer än i klassrummet.
Eleverna på Mälarhöjdens skola håller med om att utomhusundervisning är bra.
– Det är mysigt att sitta ute och man kan lära sig saker fast man inte sitter inne i klassrummet. Jag tycker vi borde ha fler lektioner utomhus, säger Lo Falkenberg.
Björkhagens Golfklubb har varit med i projektet sedan 2021 och har märkt att fler unga har hittat till klubben sedan dess. Johnny Hansson är en av volontärerna från Björkhagens GK som är med och introducerar femteklassisterna till golfen. Han var även med när samma klasser från Mälarhöjdens skola var på golfbanan i höstas.
– Det är väldigt kul att se hur de lyser upp när de får till ett bra slag. Det blir kanske inte så mycket detaljinriktad träning på golf men de får testa hur det känns att slå en boll och sedan hjälper vi dem med lite tekniktips. Om det här får någon av eleverna att börja spela golf så är det bara positivt, säger han.
Förhoppningen med projektet är att det i framtiden ska leda till att fler unga kommer ut i naturen och att någon av dem kanske får upp ögonen för golf.
– Huvudsyftet är att bidra till mer rörelse bland unga. Men det är klart att vi hoppas att det här ska göra så att fler unga börjar spela golf. Vi ser redan att fler unga killar har börjat, men vi vill även få in fler unga tjejer i sporten. Sedan hoppas vi få in unga från andra kulturer som kanske inte annars skulle komma i kontakt med golf, säger Thomas Björn.