1. Skövde kommun, Västra Götaland
Kommunen är inne i en testperiod där 15 procent av personalen inom äldreomsorgen har förkortad arbetstid.
Kvälls- och helgjobb genererar tid i en tidbank. En arbetad timme på kvällen ger sex minuter in i tidbanken och en arbetad timme på helgen ger 18 minuter. Den samlade tiden i tidbanken drar arbetsledaren av på arbetspass i veckan. Normalt innebär det en arbetstidsförkortning på 3–4 timmar per vecka.
Fördelar?
– Sjukfrånvaron har minskat, framför allt den längre sjukfrånvaron, och arbetstrivseln har ökat. Vi gör korta enkäter med personalen – vad de tycker om sina scheman och sin arbetsmiljö och vi har ett bättre resultat. Vi har också en lägre personalomsättning, säger Lena Persson, chefscontroller för sektorn vård och omsorg i Skövde kommun.
Nackdelar?
– Det är inte är helt kostnadsneutralt för kommunen. Vi har inte så stor effekt att vi kan räkna hem kostnaderna i projektet, utan då måste man värdera de positiva effekterna som kanske inte riktigt syns i budgetramen, som trivsel och personalomsättning.
2. Bergs kommun, Jämtland
2021 implementerade kommunen arbetstidsförkortning för viss personal inom socialtjänsten.
De anställda har ett avtal om åtta timmars arbete per dag med möjlighet till två timmars återhämtning om verksamheten tillåter.
Fördelar?
– Vi har lättare att rekrytera. Det är inte så många här i vårt län som har sex timmar som arbetsmodell. Det står i våra annonser när vi rekryterar och folk frågar ofta om det – ”hur går det till?”. Vi har också fått en ganska stabil personalsituation och det kollegiala har blivit bättre. Man hjälps åt så att båda kan gå hem lite tidigare, säger Maria Östlund, avdelningschef på socialtjänsten i Bergs kommun.
Nackdelar?
– Är det tuffa perioder med hög arbetsbelastning går det inte att tillämpa fullt ut och det kan vara väldigt olika inom vilket område man arbetar. Det kan upplevas orättvist mellan arbetsgrupperna när vissa har möjlighet att tillämpa det oftare än andra.
3. Region Värmland
Regionen hade ett pilotprojekt i ungefär sex månader 2022 där man testade 30-timmars arbetsvecka för ett antal anställda inom tre verksamheter i hälso- och sjukvården. Efter det har man inte valt att införa arbetstidsförkortning.
Regionen testade tre olika modeller. De anställda jobbade bara veckoslut och helg. Medarbetare från och med 62 års ålder jobbade 30 timmar per vecka eller sex timmar per dag. Anställda på akuten arbetade 30-timmars arbetsvecka med tydligare styrning av schemat.
Fördelar?
– Det fanns positiva effekter där man testade arbetstidsförkortning för 62-åringar eller äldre. De mådde bättre och fick återhämtning. Det uppfattades väldigt bra av de som deltog, säger Josefine Ståhlberg, hr-direktör på Region Värmland.
Nackdelar?
– Det krävde mer resurser och det hade vi helt enkelt inte. Det var mest utmärkande på akuten, där vi har en utmaning vad gäller kompetensförsörjning. Sedan såg vi ingen hållbarhet i modellen med att bara jobba helg och veckoslut. Det var ingen medarbetare som ville jobba för länge med det.
Läs mer:
LO-ordföranden: Dags att ta fajten om kortare arbetstid
De jobbar fyradagarsvecka med fullt betalt: ”Svårt att se att detta inte skulle fungera”
Fakta i frågan: Är kortare arbetstider en vinst för samhället?