Beskedet kom på fredagsförmiddagen. Svårt dementa Zegjine Xibri, 85, som lider av dubbel inkontinens och behöver uppsikt dygnet runt, har blivit utvisad från Sverige till Albanien.
– Polisen ringde mig och sa bara kort att ”hon sitter på ett flyg, allting har gått bra”, säger dottern Ilda Xibri.
Ilda och systern Anila Xibri har tidigare berättat för DN att mamman gång på gång fått avslag på sina asylansökningar. Detta trots att hon lider av paranoida vanföreställningar och flera läkare bedömt att hennes tillstånd riskerar att försämras om hon reser.
Döttrarna har ingen aning om vad som väntar deras mamma i Albanien. Anledningen till att de för tre år sedan tog henne till Sverige för tre år sedan var för att det inte fanns några släktingar där som kunde ta hand om henne.
Den saken har inte förändrats och de vet inte vem som tagit emot mamman på flygplatsen eller vart hon tagit vägen.
– Det kan vara personal som inte har en aning vem hon är, var hon varit, vad hon har för behov eller mediciner. Vi vet absolut ingenting, det är det som är läskigt, säger Anila.
Under sommaren stod det klart att migrationsdomstolen inte tänkte ompröva Zegjines fall och att hon skulle tvingas lämna Sverige. I början av veckan förändrades läget när gränspolisen utan förvarning tog henne till ett förvar i Märsta.
Av personalen fick Ilda och Anila veta att hon var frihetsberövad i väntan på utvisning.
På torsdagen träffade döttrarna mammans advokat för att försöka få henne därifrån. I en överklagan till Polismyndigheten skriver advokaten att Zegjine inte inte förstår var hon befinner sig eller varför. Han skriver också att personalen varken kunnat duscha eller byta hennes blöja.
”För Zegjine framstår det som mycket sannolikt att hennes vistelse på förvaret är förenad med ett betydligt större mått av obehag än vad som normalt för en förvarstagen person”, står det.
Men överklagan hann aldrig hanteras före det att Zegjine sattes på planet till Albanien. Nu vet döttrarna inte vad mer de kan göra, och är oroliga inför framtiden.
– Det finns inget kvar. Hon är ju där nu. Vart ska vi överklaga? Hela processen har varit vansinnig, säger Anila.
– Vi har levt i ständig stress i tre år och det har knäckt mig. Nu börjar en annan kamp som är flera tusen kilometer bort, säger Ilda.
Migrationsverkets presschef Jesper Tengroth bekräftar att Zegjine hämtades från förvaret imorse.
– Jag har pratat med dem som var där. Det gick lugnt och still till. Två sjuksköterskor var med och såg till att hon blev väl omhändertagen, säger Tengroth.
Det är gränspolisen som ansvarar för genomförandet av utvisningen, eftersom den sker med tvång.
– Vår bedömning är att utvisningen är verkställd, men det får du fråga polisen.
Är det rimligt att utvisa en så pass sjuk kvinna till ett land där ingen kan ta emot henne?
– Jag har inga problem att förstå och känna med dem som tycker att det här känns svårt och märkligt, men ur migrationsverkets perspektiv är det här omprövat i omgångar.
– Min uppfattning är att man gjort ett fantastiskt arbete med att se till så att det här blir så bra som möjligt, sen förstår jag att anhöriga har en annan uppfattning. Det ligger i sakens natur.
DN har sökt gränspolisen, som ansvarar för genomförandet av utvisningen, för att höra var Zegjine Xibri nu befinner sig.