En öppen drogscen är den polisiära benämningen på en plats där det både brukas och säljs narkotika offentligt. Eftersom knarkhandel drar med sig annan brottslighet är drogscenerna också ytor där det exempelvis inträffar skjutningar i långt högre utsträckning.
Sedan några år tillbaka har fenomenet med drogscener kartlagts av SSR Trygg i Stockholms län som är en samverkansmodell där bland annat länsstyrelsen, polisen, regionen och kommunerna ingår.
Den senaste genomlysningen visar att minskningen av antalet drogscener i Stockholm fortsätter. I dag finns 43 öppna drogscener i sju av länets 26 kommuner. Det framgår också att drogscenerna totalt sett har blivit mindre till sina respektive ytor och att inga nya platser har tillkommit.
– Vi har fått en väldigt tydlig effekt. För tre år sedan fanns det 64 öppna drogscener. Nu är vi nere på 43, säger Tobias Bergkvist, biträdande regionpolischef i polisregion Stockholm.
Hagalund, i folkmun kallat Blåkulla, är ett tilltufsat område i Solna kommun som länge plågats av kriminalitet och narkotikahandel. Men på senare tid har det skett en vändning. Knarkhandeln har försvunnit och nu klassas inte Hagalund längre som en öppen drogscen.
– Hagalund är den stadsdel som sett flest nedläggningar av kommunal verksamhet i Solna. Om samhället lämnar ett område så kan dom mörka krafterna härja fritt. Så det är verkligen ingen rocket science vi har ägnat oss åt, vi har flyttat tillbaka grundläggande kommunal service, säger Sara Kukka-Salam (S), kommunstyrelsens ordförande i Solna, och pekar på en nyanlagd basketplan.
– Dessutom har hela stadsmiljön rustats upp. Vi har till exempel satt upp belysning på torget, så nu syns det om du säljer droger. Det ronderar också fältassistenter och väktare i området.
Arbetet är en del av det så kallade Hagalundslyftet som drog igång för två år sedan.
– Majoriteten av de tusen och åter tusentals som bor i Hagalund är hederliga människor. Sedan har det funnits funnits en liten grupp som satt skräck i en hel stadsdel. Det är helt orimligt att de ska kunna härja fritt. Nu har vi tagit tillbaka det offentliga rummet. När vanliga Hagalundare kan vara i sitt eget centrum så ökar den sociala kontrollen, säger Sara Kukka-Salam som samtidigt poängterar att arbetet med att få hela Hagalund på fötter är en lång process.
Stadsdelen finns fortfarande med på polisens lista över utsatta områden.
– Jag tror att möjligheterna att få bort Hagalund från listan är goda, vi är på rätt väg. Men det kommer att ta tid.
Tobias Bergkvist påpekar att problemen med narkotika i samhället inte löser sig bara för att de öppna drogscenerna försvinner. De senaste åren har polisen noterat att den stor del av gatuförsäljningen flyttat till nätet.
– Det är bra för det offentliga rummet att narkotikan slutar säljas på gatan. Det ökar tryggheten. Vi ser också att anmälningarna om våld minskar. Samtidigt öppnar den här utvecklingen upp för andra användare. Jag föreställer mig att det är enklare för en vanlig individ att klicka hem narkotika från nätet, jämfört med att köpa narkotika på gatan, säger han.