Utanför lanthandeln i Porjus står en älg med en röd halsduk virad om halsen. Butiksägaren Denise Magnusson hoppas att älgen ska bli en turistattraktion.
När Ica-butiken stängde 2017 stod byborna utan en plats att handla. Nu står varorna i prydliga rader inne i hybridbutiken som Denise Magnusson äger sedan tre år. Hon har öppet två dagar i veckan, resten av tiden står den obemannad. De som vill handla tar sig in via bank-id.
Det var aldrig självklart att hon skulle driva en butik. När hon flyttade från Borås till Porjus, en flytt på närmare 150 mil, var det för att ge sina barn en tryggare uppväxt:
– De skulle stängsla in högstadieskolan, för att ingen skulle komma in med vapen. Jag ville inte att mina barn skulle växa upp så.
Hon kände tidigt att hon ville göra något för bygden. Under den första tiden i Porjus var hon både lokalpolitiker för Sverigedemokraterna och ordförande i byaföreningen.
– Alla pratade om att vi behövde en affär i byn och då tänkte jag ’varför inte’.
Enligt Tillväxtverket har antalet dagligvarubutiker ökat i flera län, ett trendbrott. Det är framför allt butiker utan fullsortiment och obemannade butiker som blir fler.
Pär Ove Bergquist, expert på tillgänglighet och kommersiell service på Tillväxtverket, säger att det finns utmaningar när det kommer till lönsamheten för den här typen av affärer. Exempelvis minskar lönekostnaderna då digitala butiker kräver mindre personal men kostnaderna för el och varor finns fortfarande kvar.
Samtidigt har de helt obemannade butikerna än så länge låg omsättning som ska bära upp dessa kostnader menar han.
– En stor butik får ofta lägre inköpspriser eftersom de köper större volymer. Det gör att glappet mellan en stor och en liten butik har ökat gällande lönsamheten.
När Denise Magnusson slog upp portarna till sin lanthandel år 2022 fylldes butiken med ett brett utbud av lokala varor, apoteket och Svenska Spel. Men med tiden har hon fått minska sitt sortiment – lokalborna handlar inte.
– De kommer in för att köpa läsk, snabbmat och snacks, inte så mycket mer.
Hon förstår att höga matpriser och en tuff ekonomi gör det svårt för konsumenterna:
– Det ligger egentligen inte på dem utan hos de stora kedjorna. De lockar sina kunder med lägre priser.
Denise Magnussons butik är fristående. I år får hon ett driftstöd på cirka 257 000 kronor från Region Norrbotten via Tillväxtverket. Men eftersom intäkterna precis täcker utgifterna blir det inget över. Förra året gick det inte att ta ut en enda full lön, enligt Denise Magnusson.
Hennes största utmaning är inköpspriserna. Då kundunderlaget är litet kan hon inte köpa in så stora mängder vilket gör att varje enskild produkt kostar mycket pengar, säger hon.
– Det är billigare för mig att åka till Ica och köpa vissa varor som jag vill sälja i min butik.
Hon säger att hon bara kan köpa in mat från Dagab, som är Axfoods grossistverksamhet. Konkurrensverket har i sin genomlysning av livsmedelsbranschen 2023–2024 konstaterat att Axfood och Dagab är den enda rikstäckande fullsortimentsgrossisten för fristående butiker. Myndigheten konstaterar att det skapar en unik position för Dagab på marknaden.
– Det är inte gynnande för oss som är självstående. Jag tycker att det från statens sida borde kunna regleras lite bättre, så att det går att driva någonting på landsbygden, säger Denise Magnusson.
Dagab har i dagsläget cirka 4 000 fristående kunder som består av exempelvis bensinmackar och lanthandlar. Dorothea Lüftner, som är affärsområdeschef externa affärer på företaget, säger att de har fått enstaka synpunkter från handlare gällande ökade prisnivåer:
– Jag förstår att många har det tufft just nu. Vi tillhandahåller ett sortiment som kan tillgodose kundernas behov och har bland annat en hög grad av manuell hantering som gör att vi kan skicka ut ganska små enheter i stället för att skicka ut hela pallar som vi kan göra till större butiker.
Vad tänker du om bristen på konkurrens som Konkurrensverket pekar på?
– Vi har valt att vara en öppen grossist som säljer till alla vilket vi tror och tycker gynnar kunder i hela landet. Det som Konkurrensverket framställer vill jag inte kommentera, vi fokuserar på det vi kan påverka och står för. Hur andra aktörer väljer att göra har jag inte någon synpunkt på.
För Denise Magnusson i Porjus är framtiden glasklar – hon ska fortsätta att driva butiken, trots utmaningarna:
– Den ger fortfarande byn väldigt mycket, speciellt våra äldre. Min plan var att driva butiken i tio år och så ska det bli.
Läs mer:
Isoleras stora delar av året – familjer tvingas flytta