2 februari, Jokkmokk. Elin Anna Labba är den samiska litteraturvärldens klarast lysande stjärna. I sin roman ”Far inte till havet” (”Ale Mana Merrii”) skildrar hon hur en sjö, uppdämd av ett kraftverk, sväljer en samebys sommarviste. Berättelsen bygger på verkligheten.
Se reportaget: Elin Anna Labba: ”Det finns inget utrymme för en samisk kvinna att vara svag”
23 februari, Malmö. Det är vår i Malmö och det är Nordic fuzz con, en årlig sammankomst för människor som tycker om att klä ut sig till djur. Drygt 3 600 deltagare har kommit från hela världen för att delta.
Se reportaget: Hanna Hellquist: Jag kramar en örn i kostymbyxor och blir knäsvag
11 april, Skärholmen. Ett iskallt regn faller i södra Stockholm. Några anhöriga till den skjutne mannen tänder ljus vid minnesplatsen som börjat ta form i en gångtunnel strax intill mordplatsen. De gråter förtvivlat. På tunnelväggen har en improviserad plakett satts upp med ord tillägnade Mikael.
Se reportaget: Sorg och förtvivlan efter dödsskjutning i Skärholmen
12 april, Stockholm. Tolv år gammal fick Oscar Tarantino beskedet: den allvarliga skelettcancer han drabbats av gjorde att hans högra ben behövde amputeras. 37 operationer senare har han funnit en ny identitet – som hårdsatsande tennisspelare.
Se reportaget: Cancern tog Oscars ben – nu är han elitspelare i tennis
27 april, Revingehed. De kallades till mönstring sista året på gymnasiet. Sedan blev Sverige Natomedlem. För Lucas Björkén har nattmarscherna i regn varit värst. Att skakande av köld lägga sig direkt på marken i dyngsura byxor för att försöka få ett par timmars sömn.
– Nu längtar jag bara efter att få prata med min flickvän, säger han.
Se reportaget: ”Värnplikten mer på allvar med Nato”
11 maj, Malmö. Efter en vecka av protester mot Israels deltagande i Eurovision song contest går tusentals demonstranter genom staden inför finalen. En mindre grupp pro-palestinska demonstranter har samlats framför Malmö arena, snart avvisar polisen dem från platsen.
Se reportaget: Tusentals demonstrerar mot Israels deltagande i Eurovision
15 maj, Stockholm. Fälttävlansryttaren Ludwig Svennerstål hade en framgångsrik idrottskarriär – trots det valde han att sadla om. Hösten 2021 avvecklade han verksamheten i England och flyttade hem till Sverige för att följa en annan dröm, att börja plugga på Handelshögskolan.
Se reportaget: Stjärnan hoppade av och sadlade om: ”Nu eller aldrig”
17 maj, Charkiv. Ukrainas andra stad är symbolen för det ukrainska motståndet. Putin påstår att han inte är intresserad av att inta Charkiv, men allt han gör talar för motsatsen.
80-årige Ivan har just fått en hjälpsändning med mat som han kramar i knät. Bakom honom stiger röken från den senaste artilleriattacken mot staden. Han är rädd varje dag, säger han.
Se reportaget: Charkiv vägrar bli Putins trofé – förkroppsligar det ukrainska motståndet
25 maj, Nové Město na Moravě. Jenny Rissveds och lagkamraten Kelsey Urban fick plåstras om efter kraschen under världscuptävlingen i Tjeckien. Trots att OS-guldmedaljören Jenny Rissveds fick avbryta tävlingen, är hon redan klar för OS i Paris.
Se reportaget: ”Jag träffade henne och insåg att jag inte är ensam”
29 maj, San Diego. Under 2022 registrerade amerikanska gränsmyndigheter drygt 3 800 kinesiska migranter vid södra gränsen till USA. Under de senaste 18 månaderna har det kommit över 55 000.
Familjen Zhou har färdats långt, hela vägen från Guangxiprovinsen i södra Kina. Mamma Miss Tan Zhou berättar att hon vill ge sina barn en bättre framtid.
Se reportaget: Så blev kineserna vid gränsen ett hot mot Harris
16 juni, Göteborg. Allt stannar upp inne i operationssal 10. Nyss vibrerade det av målstyrd aktivitet, men nu är det är knäpptyst. Fyra dödssjuka människor väntar på nya organ och snart blir det blåljus och privatplan för deras skull. Ett hjärta ska lyftas ut ur en död kropp, för att snart börja bulta i en levande.
Se reportaget: Kirurgerna som har livet i sina händer
17 juli, Milwaukee. Den före detta amerikanska presidenten är sig inte riktigt lik. Men det beror inte bara på att såret efter skottskadan på högra örat är övertäckt med en lapp. Besökarna på konventet skanderar ”slåss, slåss, slåss!” – Donald Trumps eget budskap direkt efter attentatet i Pennsylvania. På plats i arenan i Milwaukee viskar han ett annat ord: ”Tack!”
Se reportaget: Tagen Trump mötte anhängarna i natt
8 augusti, Paris. Ovanför planen lyser Eiffeltornet i guld. Nere i sanden skriver David Åhman och Jonatan Hellvig snart svensk idrottshistoria. Två dagar senare vinner de båda 22-åringarna Sveriges första OS-guld i beachvolley – någonsin.
Se reportaget: Historiskt svenskt OS-guld i beachvolley – utklassade Tyskland: ”Det blev bara blankt”
2 september, Jerusalem. För andra kvällen i rad går tusentals israeler ut på gatorna för att kräva ett avtal där gisslan släpps. Demonstranterna bryter sig igenom polisavspärrningarna och tar sig premiärministern Benjamin Netanyahus bostad.
– Skam! Skam! Skam!, ropar de.
Se reportaget: Tusentals utanför Netanyahus hem: ”Skam, skam, skam”
4 september, Paris. Tung musik och publikens support gör att ljudnivån går i taket när det är dags för rullstolsfäktning i Grand Palais. I en av kvartsfinalerna i herrarnas lagflorett vinner fransmannen Damien Tokatlian över japanska Naoki Yasu.
Se reportaget: Tove Nordenhäll: Kineserna dominerar – var är svenskarna?
25 september, Linköping. Statsminister Ulf Kristersson är ute på resa med besök i verkligheten på programmet. Den här gången är det Tekniska verken Linköping som får påhälsning. Han ser ner i den flera våningar djupa förvaringshallen för sopor och får själv prova att styra gripklon som lyfter avfall till förbränning.
Se reportaget: Kristerssons besked om kärnkraften: Kommer börja byggas före nästa val
29 september, Beirut. En miljon människor har tvingats på flykt av Israels flygbombningar i Libanon. Många sover på strandpromenaden, här finns inga toaletter, ingen mat, inga sängar.
– Alla flyktingboenden är fulla. Vi har inte pengar till hotell, säger Osama Manfoukh, vid familjens bil.
Se reportaget: Hela Beirut har blivit ett flyktingläger – många sover på strandpromenaden
1 oktober, Asheville. Minst 227 personer miste livet när orkanen Helene drog in över USA. Extremväder är inget nytt fenomen, men det extrema blir bara mer extremt.
Savva Sholudko och Lucas Prysiazhniuk betraktar stjärnbaneret och flaggstången som fälldes när floden steg.
Se reportaget: De blev vittnen till den svåra stormen – ett oväder som skakar USA-valet
16 oktober, Uppsala. Det är förmiddag på Gränbyskolan och genom väggarna hörs ett sorl av tonårsröster – och en vuxen som försöker dämpa dem. Mitt i vardagslunken spelar Utbildningsradion in en ny tv-serie för unga. Tanken är att dramaserien ska visas under lektionstid för att väcka elevernas lust att diskutera frågor om juridik och moral.
Se reportaget: Drama ska få unga att diskutera brott och straff
30 oktober, Duved. I somras kom bonden Olov ut som transkvinnan Lo. I ett litet samhälle där alla känner alla var hon orolig för att tappa vänner och bekanta.
– Det blev tvärtom, alla har varit väldigt positiva, säger Lo Östling.
I dag är Lo inte bonde längre men några djur har hon och frun Elenore behållit.
1 november, Stockholm. Shayan Jahanzadeh hymlar inte – han gillar uppmärksamheten som hans högt mullrande Ford Galaxie från 1965 väcker.
– Jag känner mig lite mallig när jag kör in på en parkering bland alla andra vanliga bilar, säger han.
Se reportaget: ”För mig är det mullrande motorljudet euforiskt”
11 november, Degerfors. Deras humorklipp från vardagslunken på Degerfors bibliotek har gjort viral succé. Och mycket talar för att Harriet Åhlund, Robin Karlsson och deras kollegor kommer att få en egen tv-serie.
Se reportaget: Så blev biblioteks-Harriet Instagrams okrönta humordrottning
11 december, Damaskus. När Syriens exdiktator Bashar al-Assad flydde landet fanns inte tid att packa familjebilderna.
Diyaa är klädd i kamouflagekläder och beväpnad, som de flesta andra anhängare av rebellrörelsen HTS som DN möter i det nya Syrien. Hans uppgift är att vakta Assad-villorna.
– Gå in och titta ni om ni vill, säger han.
Se reportaget: Tangabadbyxor, lyxskor och päronkonst – DN i Assadfamiljens hus
Se DN-fotografernas bilder från 2023