I somras avslöjade Expressen att en reporter som haft kriminalitet som bevakningsområde på Dagens Nyheter förekommer i en omfattande förundersökning om misstänkt narkotikabrott. Reportern hade under våren 2023 fört över 150 000 kronor till en Foxtrot-kopplad kvinnas konto. Kvinnan dömdes nyligen till fem års fängelse för grovt narkotikabrott.
DN:s journalistiska granskning av fallet visar att polisen misstänker att kvinnans konto kontrollerades av en grovt kriminell man. Mannen, som är dömd för bland annat grov misshandel, människorov och grov utpressning, avtjänade sitt senaste straff på flera olika säkerhetsanstalter. Där har han fått godkänt att ta emot besök från reportern. De har också haft tre telefonsamtal, enligt handlingar från Kriminalvården.
Besöken har varit okontrollerade, men samtalen har medlyssnats av en anställd på Kriminalvården. DN har tagit del av de kortfattade tjänsteanteckningarna från samtalen.
DN har vid upprepade tillfällen sökt reportern som inte vill svara på frågor om de tidigare kontakterna med den kriminella mannen och den senare överföringen av de 150 000 kronorna.
Överföringen var märkt ”renovering”, men enligt polisen gick pengarna i stället till Kronofogden och till olika spelbolag.
”Jag avböjer att kommentera”, skriver reportern i ett sms.
Under tisdagen meddelade tidningens chefredaktör Peter Wolodarski att reportern slutar på tidningen efter en överenskommelse. Han vill inte uppge vad avtalet innebär.
– Jag vill inte kommentera det, säger Peter Wolodarski.
När DN kontaktade Peter Wolodarski under förra veckan ville han inte svara på vad reportern har gett för förklaringar kring händelseförloppet. Han ville inte heller kommentera om han kände till att bankkontot kontrollerades av en kriminell person som reportern har besökt och haft kontakt med tidigare.
– Det är en fråga jag inte kan gå in på. Vi har sökt förklaringar till hela det här förloppet, men jag vill inte gå in närmare på vad som har sagts från reportern. Det jag kan säga är att det inte är Dagens Nyheter som har gjort överföringen, något sådant förekommer aldrig, säger han.
Hade DN kännedom om besöken och samtalen med mannen?
– Jag vill inte kommentera saker som kan ha bäring på det journalistiska arbetet. Kommenterar jag den typen av frågor finns det risk att det tangerar källskyddsfrågor, och det är jag av lag bunden att inte göra.
På tisdagen, efter beskedet om att reportern slutar på tidningen och att internutredningen är avslutad, säger Peter Wolodarski att han inte vill gå in på några detaljer kring ärendet.
Finns det en koppling mellan överföringen och de besök och samtal som gjordes innan?
– Vi har gått igenom det här och lagt ned mycket resurser på det för att få ihop en helhetsbild. Hade det varit enkelt hade vi gett ett svar snabbt. Det kan finnas saker som rör privata förhållanden, och därför är det frågor jag inte vill hantera offentligt, säger Peter Wolodarski.
Kan du vara säker på att överföringen inte har påverkat DN:s journalistik?
– Internutredningen pekar inte på att det skulle ha funnits någon sådan påverkan, säger Peter Wolodarski.
Det finns många frågor kvar här, inte minst för DN:s läsare. Vad tänker du om det?
– Jag kan förstå att det kan finnas frågor, men jag tror att allmänheten förstår att det finns saker som vi inte har skäl att redovisa i offentligheten. Vi går aldrig in på vilka vi träffar och vad som sades där. Jag vet heller inte om jag har en heltäckande bild av vad som hänt, men vi vet mer än tidigare och tillräckligt för att göra den här överenskommelsen.
Det pågår fortfarande en polisutredning kring penningtvätt rörande överföringen på 150 000 kronor. Förundersökningsledaren Sabina Eklund uppger att det ännu inte kopplats in någon åklagare i ärendet och att inga förhör har genomförts.
Peter Wolodarski säger att han inte kontaktats av polisen.
Ser du någon risk att det framkommer uppgifter i polisutredningen som sätter DN i dålig dager?
– Vi har gjort vårt yttersta för att ta reda på vad som har hänt och om det har några konsekvenser eller påverkan på Dagens Nyheter. Utifrån det vi vet ser vi ingen påverkan på vår journalistik, säger Peter Wolodarski.
Mia Tottmar, talesperson för den lokala fackklubben, vill inte kommentera överenskommelsen.
”Vi har inget att säga mer än att vi stöttar vår medlem”, skriver hon.
DN har sökt reportern, som heller inte vill kommentera överenskommelsen.
Så har fallet med DN-reportern bevakats
Efter att Expressen i somras uppmärksammade överföringen på 150 000 kronor, tillsatte redaktionsledningen en intern utredning och reportern togs ur tjänst.
Parallellt har en journalistisk granskning, skild från och utan insyn i personalärendet, genomförts på redaktionen.