En 50-årig civilingenjör från Södermalm, som trodde han skulle bli sinolog och var au-pair i Kina. I dag har han tonårsbarn och Cavalier King Charles-spanieln Lukas som han ger för mycket godis.
Det är Sveriges nya arbetsmarknadsminister, Johan Britz.
Den liberale politikern må vara okänd för den breda allmänheten men har ett gediget politiskt cv. Han kallar sig själv för ”borgerlig byråkrat” och har arbetat för två regeringar. Nu senast som Liberalernas statssekreterare i samordningskansliet där han är en av de som sett till att Tidöavtalet och regeringsunderlaget håller ihop.
Nu tar han, efter lite betänketid, klivet in i rampljuset. Och det är den stora skillnaden med den nya rollen, säger han.
– Jag tänkte förstås efter lite grann, men jag landade efter att ha pratat med min familj i att jag vill anta den här utmaningen, som jag inte testat tidigare.
Han tar över arbetsmarknadsfrågan från partikollegan Mats Persson, som aviserade sin avgång på onsdagen. Det gör han i en tid då arbetslösheten (undantaget pandemin) är den högsta på 14 år.
– Svensk arbetslöshet är för hög. Det är för många utrikesfödda som är arbetslösa och vi behöver stärka dem med utbildning. Det ska löna sig mer att arbeta och även löna sig mindre att leva på bidrag.
Ni har haft tre år på den här posten – varför är arbetslösheten inte lägre?
– En del av arbetslösheten är väldigt svår att komma åt. Ungefär hälften av alla arbetslösa och två tredjedelar av de som är långtidsarbetslösa är utrikesfödd. Det är en grupp som är svår att nå. Till det har vi en lågkonjunktur och en väldigt orolig omvärld, säger Johan Britz.
Så har han några skelett i garderoben?
– Jag vet inte om det kvalificerar sig som skelett – men när jag var 16 år gammal fick jag 400 kronor i böter för att jag deltog i en icke-tillståndsgiven miljömanifestation.
Läs mer:
Här är Kristerssons nya ministrar