För bara några månader räknade varenda oljeanalytiker på ett oljepris kring 100 dollar fatet. Handelskrig, börsoro och tecken på avmattning i USA och Europa samt fallande efterfrågan i Kina har förändrat läget. På onsdagen föll oljepriset till 60 dollar per fat.
– Det är en no-brainer att drivmedelspriserna kommer att sjunka om det inte blir någon lättnad i tullarna. Vi kommer se effekterna av en inbromsande världsekonomi. Marknaden har blivit rädd för recession, säger Christian Kopfer, oljeanalytiker på Handelsbanken.
Konsekvensen märks redan för svenska konsumenter. Bensin- och dieselpriset har i vissa delar av landet krupit ner till under 15 kronor litern. När drivmedelspriserna var som högst under 2022 var det 26–27 kronor litern.
Effekten stannar inte vid pumpen. Lägre oljepris trycker ner transportkostnader, vilket påverkar allt från jordbrukets dieselberoende till matpriser i butik. Även flygresor kan bli något billigare. Samtidigt har den svenska kronan stärkts mot dollarn – en ytterligare förstärkning för importen och hushållens köpkraft.
Det här sammanfaller med en inflation som bromsar in och räntor som i flera länder nu förväntas sänkas. Det är ett tecken på en möjlig lågkonjunktur.
– Allt det här är i grunden deflationistiskt. Lägre oljepris drar ner inflationen, vilket talar för lägre räntor. Även om det är positivt för konsumenten väger det dock inte upp problemen som kommer med försämrad världsekonomi, säger Christian Kopfer.
Världsläget är fortsatt skakigt. Krig, geopolitisk oro och protektionism präglar handelsflödena. Men för svenska konsumenter – som länge sett priserna stiga utan att inkomsterna hängt med – rör sig i alla fall oljepriset gå hushållens väg.
För de länder som producerar olja är det låga oljepriset kritiskt. Den ryska oljan från Östersjöhamnar som Primorsk säljs nu för så lågt som 50 dollar fatet – långt under den nivå på 75 dollar som Kreml räknat med i sin statsbudget. Redan i mars, innan USA:s införda tullar, föll de ryska oljeintäkterna med 17 procent. För Vladimir Putin, vars ekonomi i hög grad är beroende av energiexport, är det ett växande problem.
I USA börjar också smärtgränsen närma sig. Frackingindustrin, med höga produktionskostnader och skuldsatta bolag, har redan börjat känna av trycket. En del oljefält är inte längre lönsamma att borra i. Vissa producenter tvingas pausa investeringar eller lägga ner verksamheter skriver branschsajter som oilprice.com.
– Trumps tal om ”drill-baby-drill” är väldigt mycket snack och lite verkstad. På 60 dollar fatet är det redan tufft för många amerikanska producenter, säger Christian Kopfer.
Läs mer:
49 dagars fönster för förhandlingar med Trump
Tullkaoset kan sänka bostadspriserna
Noll kronor i tull – ändå slår USA:s handelspolitik hårt mot Ryssland