Easypark fick mycket kritik i höstas när Stockholms stad lät parkeringsapparna ta över betalningen av parkeringen på Stockholms gator, och skrotade sin egen app, Betala P. Företaget lade den avgiftsfria versionen, som alla appar måste erbjuda, i en webblösning som var krånglig att använda, och till exempel inte sparade kortuppgifter från gång till gång.
Efter att DN uppmärksammat detta meddelade trafikborgarrådet Lars Strömgren (MP) att man skulle kräva förbättringar. Sedan dess har Easyparks webblösning förändrats i omgångar och blivit mer användarvänlig, enligt Tommy Jakobsson, projektansvarig på trafikkontoret.
Bland annat sparas nu användardata och kortnummer, så att man slipper mata in dessa varje gång man ska parkera.
– I dag är det mer tydligt och transparent när extra kostnader tillkommer. Vi har en fortsatt löpande översyn och utvärderar eventuella synpunkter och önskemål. Avtalen löper tillsvidare men kan förändras med tre månaders varsel om det behövs, säger han.
Samtidigt visar kommunens statistik att Easyparks lite mer användarvänliga webblösningen inte verkar ha varit till särskilt stor hjälp för konsumenterna. I oktober var det 98 procent av appens kunder som betalade med den extra avgiften, i mars 97 procent.
I stort sett alla Easyparks kunder betalar alltså den extra avgiften för att parkera i Stockholm.
För Easypark är det en lukrativ affär, sedan slutet av september när systemet infördes har trafikanterna betalat uppskattningsvis omkring 40 miljoner kronor i extra avgifter till företaget – detta enbart för parkeringar på gatorna i Stockholm. Med parkeringshusen och infartsparkeringarna, som sorterar under Stockholm Parkering AB, handlar det sannolikt om långt över 100 miljoner kronor per år.
Konkurrenten Parkster har som jämförelse 70 procent avgiftsfria parkeringar.
– Vi har valt en annan lösning, där allting sköts i en och samma app. De val du gör gäller i hela Sverige, säger vd:n Lars Andersson.
Enligt Parkster är det fortfarande en bra affär, trots att huvuddelen av användarna i motsats till hos Easypark alltså inte betalar någon extra avgift.
– Jag tror inte att man betalar extra avgifter för att man så gärna vill det, utan det är nog okunskap, att man bara inte känner till det. När du kommer till en parkeringsyta för första gången och är stressad väljer du sannolikt snabbast möjliga alternativ och söker kanske inte efter vad det kostar. Det är svårt att göra ett informerat val om det inte är enkelt och tydligt i appen, vilket vi arbetar för att det ska vara, säger Lars Andersson.
Konsumentorganisationen Sveriges Konsumenter menar att det mönster som syns hos Easyparks användare, med nästan 100 procent ”frivilligt” betalande kunder, strider mot hur konsumenter brukar bete sig.
– Det är ingen som vill betala extra för något som man kan få kostnadsfritt, oavsett hur litet beloppet är, säger Maria Wiezell, konsumentvägledare och expert på konsumenträtt.
Samtidigt rör det sig oftast om så lite extra pengar att den som känner till avgiften kanske tar kostnaden ändå, för att slippa krånglet.
– För den enskilde konsumenten gör det inte så mycket, men sammantaget tillskansar sig Easypark pengar på ett sätt som Stockholms stad inte tänkt att man skulle göra, säger Maria Wiezell.
Enligt Wiezell utnyttjar företaget att bilisterna är stressade och inte kan ta till sig att det finns ett kostnadsfritt alternativ, inte ens om det finns en länk till den externa webbtjänsten, menar hon.
– Så långt kommer vi aldrig, man har bråttom och kan inte sätta sig in i alternativen. Det måste vara enkelt och stå väldigt tydligt i samband med betalningen för att det ska fungera, säger hon.
Resultatet är att bilisterna kan få betala upp till 40 kronor extra per parkering i ”administrationsavgift” till Easypark. Företaget tar 15 procent av parkeringsbeloppet i avgift, och minst 4:95. På kortare parkeringstider kan alltså avgiften utgöra en stor del av parkeringskostnaden. Det finns också en prenumerationstjänst som kostar 49 kronor per månad.
Varför företaget har en procentuell avgift på parkeringsbeloppet har Easypark inte velat förklara. Inte heller varför man lagt den avgiftsfria parkeringen i en webblösning som försvårar användandet.
För en hel rad med andra kommuner i Stockholmsområdet har företaget infört lokala profiler i appen som man kan välja för att få den avgiftsfria parkeringen. Som DN skrev i höstas krävde Solna en lokal profil. Även Sollentuna, Huddinge, Södertälje och Haninge har det – men inte Stockholm.
I Huddinge, där man hittills kunnat parkera i den vanliga appen utan avgifter, har den lokala profilen nyligen införts, vilket gjort att kommunen på sin hemsida konstaterat att ”Det har medfört att det kan vara svårare för användaren att hitta inställningen för parkering utan avgifter.”
Easypark skriver i svar till DN att man ser det som ett godkännande av sin app att en så stor andel av konsumenterna väljer att parkera med den extra avgiften, ”ett kvitto på att tjänsten är uppskattad”.
Kritiken från Sveriges Konsumenter kan man inte kommentera, ”eftersom man inte tagit del av den specifika kritiken”. DN har dock efter frågor från Easyparks presstalesperson förklarat vad den består i.
Er konkurrent Parkster har betydligt lägre andel som använder betaltjänsten, 30 procent. De använder inte en webblösning, som ni gör. Visar inte det att ni försvårar för konsumenterna att få den avgiftsfria parkeringen?
”Det är inte vår sak att spekulera kring våra branschkollegors verksamhet” svarar Easypark.
Företaget vill inte heller kommentera sina intäkter.