Det vållade rubriker när det skarpa beskedet från Vattenfall kom för en månad sedan. Bolaget pausar det havsbaserade vindkraftsprojektet Kriegers flak utanför Trelleborgs kust. Regeringen har beslutat att inte längre låta staten ta kostnaden för anslutningen till stamnätet och Vattenfall menade då att investeringen inte längre är lönsam.
Det argumentet avfärdas nu av energi- och näringsminister Ebba Busch (KD), som på måndagen träffade företrädare för elproducenter och företag på Sydsvenska handelskammaren i Malmö.
– Jag menar att det är felaktigt att påstå att det avgörande är anslutningsavgiften, säger hon till DN.
Men Vattenfall har själva sagt att det är de slopade subventionerna till havsvindkraften som gör att de inte satsar?
– Ja, och jag synar det. De kunde inte svara i dag på grundläggande siffror som rör kapacitetsfaktorer. Då synar jag det påståendet.
Havsvindkraftsprojektet Kriegers flak fick godkänt redan under regeringen Andersson 2022. Sedan dess har förutsättningarna för projektet ändrats.
– Det är helt enkelt så att som förutsättningar ser ut nu så är det inte lönsamt att bygga svenska Kriegers flak och då har vi valt att pausa, sa Vattenfalls chef för vindkraft, Helene Biström, efter beskedet i början av september.
Kriegers flak var tänkt att tas i drift 2028 och kunna producera 2,7 TWh el om året. Vattenfalls vd Anna Borg har tidigare uttryckt sig skeptiskt till regeringens vindkraftspolitik.
– När vi byggde den danska delen av Kriegers Flak stod danska staten för anslutningen till fastlandet. Motsvarande gäller i de andra länder vi investerat i. Men så är det inte i Sverige, vi sticker ut, och det är inte bra, sade hon i en DN-intervju tidigare i år.
Men att staten skulle stå för anslutningsavgiften är inte rimligt, anser Ebba Busch.
– Vattenfall behöver vara tydliga med att de vill att skåningarna ska betala mer för att de ska få till Kriegers flak, det är deras lösning. Jag tror att få konsumenter i elområde fyra vill betala ännu mer för elen än man gör i dagsläget. Det de föreslår är att staten, skattebetalarna, ska ta anslutningsavgiften. Det kommer slås ut på konsumenterna, då blir också elräkningen dyrare.
Under mötet på Sydsvenska handelskammaren diskuterades skillnaderna i elpris över landet och hur det missgynnar bolag och konsumenter i södra Sverige.
– Vi är ju frustrerade över situationen i elprisområde fyra och i Skåne för att effektbristen är så stor, säger Stephan Müchler, vd för Sydsvenska handelskammaren.
Brödjätten Pågens vd Anders Carlsson Jerndal var en av företagsledarna på plats. Han har länge varnat för hur energipriserna slår mot bolag i Sydsverige.
– Vi tappar konkurrenskraft. Det är klart att det påverkar våra investeringsmedel, säger Anders Carlsson Jerndal.
Han vill se helt slopade elprisområden.
– Tittar man utifrån ett nationellt perspektiv finns inget skäl att vi har fyra elprisområden i Sverige. Det är inte ett EU-beslut, utan svensk politik. Det finns inga skäl att ha kvar dem, säger han och fortsätter:
– Vi har inte olika priser på statsräntan, vi har inte olika pris på frimärken oavsett var vi skickar det. Varför ska vi ha olika priser här? Vi är ganska övertygade om att det kommer gynna hela Sverige och få ner prisbilden om man ser över de här systemen.
DN har sökt Vattenfall för en intervju. Vattenfalls pressavdelning svarar i ett mejl att de ”självklart har koll på sina siffror” och att anslutningsavgiften ”är en av flera faktorer i ett investeringsbeslut”.