Du kommer till fritidshuset på skärtorsdagen. Det är kallt inne. Du slår på luftvärmepump, varmvattenberedare, elradiatorer, batteriladdare – och bastu. Elförbrukningen kostar någon hundring. Gör du det ytterligare två gånger under samma månad så kan nätavgiften plötsligt bli 1 200 kronor. Allt beroende på vilket elnätsbolag du har.
– Det här är inte genomtänkt. Jag förstår principen – att kunderna ska jämna ut sin elanvändning. Men det slår fel, säger Daniel Lindén, produktionschef och grundare av elbolaget Tibber.
Effekttarifferna, som DN skrivit om tidigare, har införts av ett växande antal nätbolag i Sverige. Grundidén är att den som använder mycket el under samma timme – till exempel när elnätet är hårt belastat – ska betala mer. Problemet, menar kritikerna, är att avgiften tas ut även när nätet inte är belastat, på sina håll även helger och nätter då elanvändningen generellt är lägre.
– Kunder har investerat i elbil, batteri, värmepump – för att göra en klimatinsats och minska kostnader. Nu riskerar de att få skyhöga effekttoppar när allt startar samtidigt. Det går inte längre att skydda sig manuellt. Man måste ha avancerad teknik som styr elen i realtid, säger Daniel Lindén.
Energimarknadsinspektionen är tydlig i sina föreskrifter: ”Effektavgiften ska utgå från kundens användning under de tidpunkter då nätet faktiskt är högt belastat.” Men i praktiken kan nätägare tillämpa en annan logik.
– Det är de tidpunkterna då ett nät är högt belastat som ska ligga till grund för effektavgiften. De måste ha gjort grundliga analyser vid framtagandet av avgiften, tillsyn kommer att ske för att följa upp att regelverket efterlevs, säger Pia Nurmi enhetschef på Energimarknadsinspektionen.
Ett av de stora bolagen som infört effekttariffer för villor och fritidshus är eljätten Ellevio. Där multipliceras snittet av de tre högsta effekttopparna under en månad med 81,25 kronor per kilowatt dagtid – oavsett när på året eller veckan de inträffar.
David Bjurhall, chef för kundlösningar på Ellevio, säger att deras modell bygger på en pedagogisk princip, men att modellen ändå innebär att avgifter tas ut i delar av nätet även när de inte är hårt belastade.
– Det handlar om att kunderna ska förstå hur deras elanvändning påverkar kostnaden. Vi har valt en enkel och tydlig modell, med fasta tidsramar, som ger incitament att sprida ut förbrukningen. Vi ser också att det gett resultat i form av sänka belastningen av nätet.
– Vi har ett stort nät. Det kan vara trångt i ett område och lugnt i ett annat. För att modellen ska fungera måste den vara densamma för hela vårt nät, annars strider det mot ellagen. Vi tror också att det är mest pedagogiskt att ha en tariff som kunder kan förhålla sig till.
Pia Nurmi, säger att myndigheten utreder möjligheten att införa lokaliseringssignaler i tarifferna, vilket skulle möjliggöra olika avgifter i samma nät.
– Som det är nu tvingas stora nätägare ha samma tariff i hela nätet. Men det kan vara trångt i ena änden och helt tomt i den andra. Vi vill se en förändring i ellagen som möjliggör mer träffsäkra tariffer, säger Pia Nurmi.
Håkan Larsson, samhällspolitisk chef på Villaägarna vill se att avgiften bara tas ut när det faktiskt finns trängsel i nätet – inte när folk råkar ladda bilen på långfredagen.
– Eltarifferna slår inte minst mot människor som gjort allt rätt ur ett klimatperspektiv. De har installerat värmepump, elbil och batteri – och nu får de ändå skyhöga avgifter. Många har dessutom redan betalat för högre effekt genom att säkra upp huset till 20 eller 25 ampere. Eltarifferna blir ytterligare ett sätt att ta betalt för samma sak.
Daniel Lindén försöker se det praktiska i situationen:
– Det går att styra värmepumpen i förväg. Här är det viktigt att konsumenter ställer krav på sina leverantörer om att få stöd för smart energistyrning. Elbilen kan laddas långsamt. Men kvällsbastun – den är svår att planera bort. Här är det viktigt att konsumenter ställer krav på sina leverantörer om att få stöd för smart energistyrning.
Läs mer:
Effektavgifter slår olika – så kan du tackla den nya elkostnaden
Ellevios intäkter mindre med effektavgift