Spårvagnen som natten till midsommaraftonen spårade ur och kraschade in i ett gatukök i korsningen Vasagatan-Avenyn påminner göteborgarna om tragedin bara några hundra meter västerut, vid Vasaplatsen, för 33 år sedan då en spårvagn skenade och 13 personer omkom.
Spårvagnarna hör samtidigt till Göteborgs identitet och när de kritiseras är det främst för att hastigheten är låg genom stadens centrala delar.
Men på senare tid har flera partier väckt förslag om att ta nya tag med kollektivtrafiken, där gamla tankar om någon slags tunnelbana eller spårväg i luften åter diskuteras.
Liberalerna skrev en motion i november i fjol där de ville se en ”speciell beredning” med syfte att studera hur andra städer löst frågan. ”Detta inkluderar både tunnelbana och upphöjd räls, där tunnelbana är det naturliga valet för innerstaden och upphöjda lösningar kan bli aktuella i ytterområden”, sa partiet.
Nu, efter nattens händelse, säger Liberalernas gruppledare Axel Darvik:
– Det var en ruskig olycka och det är viktigt att vi får reda på hur det kunde gå så illa. Göteborg har ett problem eftersom alla trafikslag konkurrerar i gatuplan. Därför behöver vi börja utreda en spårtunnel eller högbana genom centrum.
Deras tanke om en särskild beredning har dock redan avfärdats av stadsbyggnadsförvaltningen som pekar på att ansvaret för kollektivtrafiken ligger hos Västra Götalandsregionen,.
Det allra senaste politiska förslaget i samma riktning lades häromveckan av Centerpartiet som vill studera ”planskild spårväg genom Göteborgs innerstad”.
Partiet skrev att ”en planskild (tunnel- eller broförlagd) spårvägslösning genom innerstaden skulle ge stora fördelar” och argumenterade att ”samtidigt förbättras både säkerheten och tryggheten i trafikmiljön – en planskild lösning eliminerar konflikter mellan spårvagnar, fotgängare och biltrafik i gatunivå, vilket minskar risken för olyckor och skapar en mer förutsägbar trafikrytm.”
Efter nattens olycka säger Centerpartiets Emmyly Bönfors till DN:
– Först och främst hoppas jag innerligt att det går bra för de skadade och att polisen kan klarlägga vad som orsakat olyckan.
– På längre sikt behöver vi bygga en mer robust trafiklösning, därför föreslår vi att vissa spårvägslinjer grävs ner i innerstaden.
Kommunstyrelsens förste vice ordförande Daniel Bernmar (V) säger att ”det är mycket obehagligt med en så kraftig urspårning”.
– Just nu går tankarna till de drabbade och deras familjer.
På fråga från DN om framtiden nämner Bernmar också att hans egen magisteruppsats rörde frågan om hur trafikslagen kan separeras.
– Göteborg är i stort behov av ett förstärkt kollektivtrafiknät, en ökad planskildhet i spårvagnsnätet är ett viktigt och nödvändigt tillskott i framtiden. Ett första steg är Lindholmsförbindelsen (tunnel under Göta älv, DN:s anm), men fler är nödvändiga.
En viss öppenhet på lång sikt ger även Miljöpartiets Karin Pleijel.
– Jag vill inte koppla olyckan till planskild spårvagnstrafik. Nu måste vi först få klarhet i olycksorsaken. Planskildhet är heller ingen quick fix. Men i ett 2050+-perspektiv kan även vi i Göteborg behövda tänka planskildhet på vissa platser.
Utanför politiken har enskilda initiativ lyfts, som från den så kallade Gårdagruppen, kritiska till lösningen som blev pendeltågstunneln Västlänken. De har skissat på en lösning där ”Västlänken och Lindholmsförbindelsen (…) kan bli grunden för en ny tunnelbana”.
Men andra partier, som Socialdemokraterna, Moderaterna och det lokala partiet Demokraterna, vill inte öppna tunnelbanedörren i Göteborg.
Demokraterna skrev visserligen en motion i fullmäktige för ett år sedan om en ny plan för kollektivtrafiken med sikte på 2050 där de menade att den i dag ”skapar barriärer både genom antalet tunga fordon som ger en osäker och oattraktiv stadsmiljö”.
Men att satsa på en tunnelbana är inte lösningen, säger Demokraternas ledare Martin Wannholt.
– En tragisk spårvagnsolycka ger ingen anledning till populistiska utspel om tunnelbana. Göteborgs innerstad har en svår trafiksituation som kräver bättre systemlösningar.
Moderaternas gruppledare Axel Josefson är kritisk till det han kallar ”vänsterstyrets ensidiga prioritering av gång och cykel i alla lägen”. Men han säger också:
– Att bygga tunnelbana är både svårt och dyrt och skulle inte hjälpa oss här och nu. Vi behöver lägga fokuset på att minska köer och inte drömma om stora infrastrukturprojekt som förmodligen inte blir av.
Den politiker som ansvarar för stadsbyggnadsfrågor är Socialdemokraternas Johannes Hulter. Han svarade nyligen DN, apropå Centerns utspel:
– Göteborg är inte Stockholm. Göteborgarna drömmer inte om en tunnelbana utan om snabb spårväg som man kan lita på. Man behöver jobba med planskildhet på vissa ställen för att lösa propparna i kollektivtrafiken, men en tunnelbana är inte lösningen.