Det är kanske ingen hemlighet för dem som läser mina kåserier att jag är väldigt förtjust i sötebröd.
Under mina sista år som fast anställd på DN:s redaktion var det jag som bakade till fredagsfikat på torsdagarna och det handlade alltid om så kallade mjuka kakor.
I ett svagt ögonblick lovade jag kamraterna att jag skulle baka småkakor, men av någon anledning kom jag aldrig till skott. Tids nog ska jag väl få tid att baka småkakor tänkte jag, men det känns inte som om tiden räcker till sedan jag blev pensionär.
Till saken hör att jag, precis som min kompis Gunilla, som bor på Väddö, är förtjust i just småkakor. Gunilla är inte bara förtjust – hon är helt galen i småbröd.
Mamma var jätteduktig på att baka småkakor och matbröd medan mina baktankar mest har kretsat kring mjuka kakor och kanelbullar.
Det var å andra sidan rätt praktiskt förr i världen när det drog ihop sig till storhelger. Vi delade upp arbetet mellan oss, mamma och jag, till glädje för både oss och våra respektive.
Gunillas respektive gick sorgligt nog bort för snart två år sedan och eftersom jag skulle vara gräsänka den här veckan, föreslog Gunilla att jag skulle komma och hälsa på henne i Roslagens famn.
Sagt och gjort och jag tog inte enbart med mig ett par flaskor vin utan även smör, mjöl, russin, kakao och socker. För nu skulle det äntligen bli av.
Första kvällen, över ett glas vin, bläddrade vi i kokböcker och googlade efter olika varianter på schackrutor, bondkakor, brysselkex, kolasnittar och makalösa. Vilka ska vi välja, sa Gunilla.
Vi ska väl göra sju sorter, kontrade jag. Gunilla såg helt chockad ut. Hur länge hade jag tänkt stanna egentligen?
Vi bestämde oss för att börja med våra respektive favoriter: schackrutor och makalösa och om det var nybörjartur låter jag vara osagt, men båda blev makalöst goda.
Vi fick blodad tand och fortsatte med en sats bondkakor och ytterligare en med makalösa, men det tog på krafterna. Det var inte enbart degen som behövde vila i 30 minuter innan vi kunde gå vidare.
Läs fler kåserier av EKG, till exempel om tänkvärdheter på kylskåpsdörren och i dagböcker.