I Asien har flera börser nu studsat tillbaka mer eller mindre från de dramatiska ras som inledde veckans handel. Kommer andra marknader att följa det mönstret, och ska man numera vänta sig att handeln ska pendla fram och tillbaka med flera procentenheter varje dag?
Svaret är ja och ja om man frågar Robert Bergqvist, senior ekonom på SEB:
– Absolut. Vi befinner oss i en extremt osäker miljö just nu och jag skulle vilja beskriva det som en systemkris med allvarliga störningar över hela fältet – all handel och hela den regelbaserade världsordningen – och befinner man sig på jordklotet kommer man inte undan.
Återhämtningen i tisdagshandeln på asiatiska börser beskrivs i rapporteringen som rekyler och sådana rörelser väntar sig Robert Bergqvist också från Sverige och andra europeiska håll när handeln öppnar.
– Det är vanligt med rekyler och mycket välkommet för att det ger centralbanker, politiker och investerare möjlighet till att tänka efter. Annars, när börserna bara rasar, får man liksom ett tunnelseende, säger Robert Bergqvist.
Bergqvist påpekar att det finns mycket lite konkret att gå på för att sia om framtiden och det alla egentligen knyter sina förhoppningar till är Donald Trumps fortsatta vägval. Ett ljus i mörkret är att han inte uttalat ett definitivt nej till förhandlingar med i första hand EU på energiområdet, även om han samtidigt hotat med att de nya tullarna kan vara permanenta.
– Det är sådant som marknaderna i dag tar fasta på, att det trots allt finns öppningar, fast att det är svårt att värdera vad det skulle kunna leda till. Det verkar som att det kan krävas ganska lite för att Trump ska bli nöjd, men det återstår att se, säger Robert Bergqvist.
Han uppskattar det till att han har erfarenhet av ett tiotal ekonomiska kriser av olika slag, men påpekar att alla har sin egen specifika karaktär och att man därför ska vara försiktig med att dra paralleller. Den pågående har två huvudsakliga orsaker och de är just Donald Trump respektive det osäkra säkerhetsläget.
– Det som oroar mig mest är Trumps oerhört skarpa hållning till Kina. Det handlar om världens två största ekonomier som är intimt integrerade med varandra och det är uppenbart att den relationen fortfarande är inne i något slags eskalerande handelskrig, säger Robert Bergqvist.
– Kina har valt att svara väldigt snabbt och hårt, och jag förstår varför de gör det, men frågan är om det verkligen är rätt taktik. Vore det kanske bättre om man i stället valde att sitta still och hålla huvudet kallt ett tag i stället? Att ha över 100-procentiga tullar mellan världens största ekonomier är i alla fall verkligen inte bra.
Läs mer:
Tullkaoset kan sänka bostadspriserna
Handelstullar största hotet mot Falklandsöarna sedan kriget
Marianne Björklund: Trumps maffialiknande metoder sämsta tänkbara taktik mot Kina