Den senaste veckans börssvängningar skapar inte bara oro i världsekonomin utan även bland befolkningen. Studier visar att både psykisk ohälsa och självmord ökar under ekonomiska kriser, särskilt om konsekvensen leder till arbetslöshet och förlust av inkomst eller bostad.
– Vi har studier på att i börsnedgångar ökar människors oro och stress och lyckan sjunker, säger Micael Dahlen, professor vid Handelshögskolans Center for Wellbeing, Welfare and Happiness.
Turbulensen på världens börser jämförs redan av vissa experter med börskraschen 1929 på Wall Street och den efterföljande depressionen. Micael Dahlen vill gärna balansera de röda krigsrubrikerna och sätta dem i ett mer realistiskt perspektiv.
– Sannolikheten är fortfarande väldigt liten att det skulle gå så långt. Depression är verkligen det värsta tänkbara scenariot. För att det ska hända så är det fortfarande mycket som ska till, säger han.
Hur många oroar sig onödan?
– De flesta, nästan jämt. Medias rapportering bygger också väldigt mycket på, inte vad som händer nu, utan hur illa det i värsta fall skulle kunna bli.
Micael Dahlen påminner om Nobelpristagaren Robert Shillers beskrivning av människans förhållande till börsen som alltid endera handlar om mani eller om panik. Vilket också gör att svängningarna blir ännu större.
– Det finns egentligen inget normalläge för börsen. Den pendlar mellan våra primitiva instinkter mani eller panik. När det går bra blir folk på börsen maniskt glada och den går bättre och bättre. Och så fort det börjar antydas att det vänder blir det ren panik. Ingen vill vara den som sitter kvar för länge med dåliga kort på handen. Det gör att det börjar vända snabbare än det annars hade gjort och ger kraftigare fall än det annars skulle ha blivit, säger Micael Dahlen.
I ekonomiska kriser ökar även vår psykiska ohälsa?
– Det är det som är så läskigt och därför är det så viktigt att vi pratar om sånt här. Folk kan fatta olyckliga och irreparabla beslut utifrån något som i förlängningen hade löst sig. Gång på gång får vi ju facit på att de värsta katastroferna sällan är så illa som vi målar upp dem. Frågan är hur länge de varar och hur långt ner de bottnar – men vänder gör de alltid. Med det inte sagt att kriserna är lätta, kortvariga och behagliga. Det kan vara jättejobbigt men det går över. Det löser sig.
Hur tydligt är sambandet mellan psykisk ohälsa och börsoro?
– Måendet är närmare förknippat med svängningarna än med själva läget där ekonomin och finansmarknaden befinner sig. Vi har färska data från den senaste lågkonjunkturen. Måendet försämrades väldigt snabbt när vi gick in i recession och oron och stressen ökade. När det hade bottnat och började vända så minskade stressen och oron och livsnöjdheten ökade igen. Detta trots att i absoluta termer var ekonomin i sin lågpunkt. Men bara att det var en vändning och att det fanns ljusning i sikte gav effekt.
Vilka drabbas värst av börsoron?
– De som oroar sig mest brukar vara de som har minst marginaler. Det är det som är så hemskt med ekonomin. Den är ju så orättvis. De som har mycket pengar vinner mest när det går bra och klarar sig bäst när det går dåligt. De som har mindre pengar vinner inte lika mycket när det går bra men drabbas hårdast när det går dåligt. Det är verkligen inte rättvist.
Ska man inte ta människors oro på allvar?
– Jo, det är jätteviktigt och det är många som oroar sig mycket över sin ekonomi redan som det är. Börsoron blir ett extra orosmoln även om pengarna på börsen inte är pengar som man tänkt använda nu. Därför är viktigt att vi pratar om det. Ekonomi är något som alla känner sig väldigt ensamma i.
Vad är ditt råd till de som börjar känna stor oro och stress?
– Vi ska informera oss, men vi ska inte överinformera oss och vi behöver ha perspektiv. Tänk igenom vad du stressar och oroar dig för. Är det något som händer nu? Något som händer sen eller som kan hända men inte säkert gör det. På vilken sikt påverkar det dig? Är det pengar som du hade behövt nu eller inom ett år? Eller investeringar som du såg framför dig att du skulle använda om 5, 10 eller 15 år?
När tror du att världsekonomin repar sig?
– Vändningen skulle jag tro kommer rätt snart, historiskt har det ofta handlat om ett par månader. Det beror på hur lågt det bottnar. Återhämtningen kan ta år i värsta fall. Under pandemin kom vändningen redan inom ett halvår och återhämtningen inom ungefär ett år. Redan 2021 var börsen på rekordnivå igen.
Vems ansvar är det att lugna människor i orostider?
– Jag tycker vi alla behöver hjälpas åt. Medier behöver inse vilken fantastisk roll man kan ha i att informera på ett mer nyanserat sätt. Vi behöver på samhällsnivå hjälpa till att informera och utbilda fler i hur finansiella marknader fungerar. Trots alla kriser vi har varit igenom i decennier så var det alldeles nyss bättre än någonsin.
Borde vi prata mer om vår ekonomi?
– Ja, vi pratar alldeles för lite ekonomi med varandra. Vi kan prata om att börsen går dåligt, att vi har recession och så vidare. Men min alldeles egna ekonomi, hur mycket pengar jag har eller inte har, mina marginaler och hur det påverkar mig, det är vi inte så benägna att prata om. Det skulle vi göra i betydligt större utsträckning. Att känna att jag inte är ensam i det här, att det är flera som brottas och att vi kan hjälpas åt. Det finns väldigt mycket att vinna på prata mer om det här.
Läs mer: Högre självmordsrisk när ekonomin kraschar