Det är inte bara Northvolt som har laddat ur. Flera stora gröna satsningar i norra Sverige har stött på patrull på vägen mot omställningen. Ytterligare sju industriprojekt – värda minst 250 miljarder kronor – har lagts ned eller skjutits upp, visar DN:s genomgång.
Men detta bör absolut inte ses som någon klimatkatastrof. Utsläppen kommer fortsätta sjunka så länge antalet utsläppsrätter i EU minskar som planerat, oberoende av hur det går för enskilda industriprojekt.
Minns någon IT-bubblan runt millennieskiftet? Den sprack – men digitaliseringen fortsatte. På liknande sätt kommer några gröna konkurser inte att bromsa utsläppsminskningen.
Därtill finns det fortfarande många projekt som fortsätter. Accelerationskontoret har i en rapport identifierat 155 pågående gröna investeringar i Sverige (DN 24/6). Med så många projekt på gång är det förväntat att några kommer att gå i konkurs för att de exempelvis satsar på fel teknik eller är för dåligt skötta.
Men att nedläggningarna inte är en klimatkatastrof innebär inte att vi ska vara likgiltiga för dem. För personer som förlorar jobbet, särskilt de som lämnat allt för att flytta till Sverige, kan konkursen vara en katastrof. Det offentliga Sverige bör ge den kompetenta utländska arbetskraften hjälp att hitta nya jobb.
Den gröna omställningen kommer fortsätta, men det är bättre om Sverige kan vara med och bidra till den
Därtill är de nedlagda projekten smärtsamma för de orter som drabbas. När regeringens tidigare samordnare för samhällsomvandlingen i norr, Peter Larsson, skriver på DN Debatt (16/6) att nästa kommun som erbjuds ett Northvolt bör tacka nej finns det skäl att ta det som en varning. Som Accelerationskontoret skriver i en replik (DN 18/6) byggdes svensk industri av kommuner som sa ja.
Staten kan behöva hjälpa kommunerna i högre grad med de samhällsinvesteringar som är nödvändiga när en stor verksamhet etablerar sig. Detta är inte bara en fråga för de aktuella orterna, hela Sverige tjänar på om vi kan producera teknik för den gröna omställningen.
Det avslutande skälet till oro är givetvis det farliga beroendet av Kina. Det krävs därför ett bättre näringslivsklimat samt satsning på forskning och utveckling av framtida teknik. Därtill behövs både fler gruvor och mer återvinning för att näringslivet ska ha tillgång till de metaller och mineraler som är nödvändiga för batterier med mera.
Den gröna omställningen kommer att fortsätta, men det är bättre om Sverige kan vara med och tjäna pengar på den.
Läs mer:
Lilian Sjölund: Ska skåningarna frysa i väntan på kärnkraft?
DN:s ledarredaktion: Efter fiaskot – här är experterna som sågat regeringens klimatpolitik