Close Menu
Sol ReporterSol Reporter
  • Sverige
  • Världen
  • Politik
  • Ekonomi
  • Hälsa
  • Klimatet
  • Sport
  • Ledare
  • Mer
    • Kultur
    • Mat & Dryck
    • Resor
    • Pressmeddelande
    • Trender
Trendigt

Saga Cavallin: Lordes expanderande genus väcker frågor om vart vinden blåser

juni 14, 2025

Familjen i Gaza får mat på bordet – med hjälp av Tiktok

juni 14, 2025

Grillmys i midsommartid

juni 14, 2025

Migrän sänkte Åberg – missade kvalgränsen

juni 14, 2025

Grafik: Två miljoner palestinier trängs på allt mindre yta

juni 14, 2025
Facebook X (Twitter) Instagram
Login
Facebook X (Twitter) Instagram
Sol ReporterSol Reporter
Webberättelser
  • Sverige
  • Världen
  • Politik
  • Ekonomi
  • Hälsa
  • Klimatet
  • Sport
  • Ledare
  • Mer
    • Kultur
    • Mat & Dryck
    • Resor
    • Pressmeddelande
    • Trender
Nyhetsbrev
Sol ReporterSol Reporter
Hemsida » Elin Peters: Därför kan en kris vara bra för kreativiteten
Mat & Dryck

Elin Peters: Därför kan en kris vara bra för kreativiteten

NyhetsrumBy Nyhetsrummaj 10, 2025
Facebook Twitter WhatsApp Telegram Email Tumblr Reddit LinkedIn

Öl, bröd och gröt – spannmål var länge ryggraden i den svenska kosthållningen. Det mättar bra, men blir säkert lite trist i längden.

I dag är läget annorlunda, och all världens råvaror finns att tillgå nästan året om. Vit sparris i november? Jordgubbar i februari? Exotisk frukt när som helst på dygnet? Inga problem, det som inte är i säsong eller kan odlas i Sverige transporteras hit med lastbil, båt eller flyg.

De långa transporterna är problematiska eftersom de har stor påverkan på klimatet, men tillgången på nya råvaror och smaksättare har sannolikt bidragit till det växande matlagningsintresset i de svenska hemmaköken. Hand i hand med tillgången har nyfikenheten på tillagningssätt, tekniker och kunskap växt. I dag är citronzest en självklar ingrediens, det är nästan allmänbildning att ha en åsikt om hur man vill ha sin risotto och den som vill göra egna dumplingar hittar informationen i närmaste telefon.

Efter den första entusiasmen – allt finns alltid! – har också insikten in om att det är något fint med säsonger sjunkit in. Soppa på vårens första nässlor – skördade runt husknuten – är något annat än spenatsoppa på frysta puckar, och svulstiga glänsande importerade jordgubbar står sig slätt mot de första svenska. Och då har vi inte ens pratat om smultron…

Den kunskapen kommer att hjälpa oss igenom en kris. För även om tillgången på råvaror skulle strypas finns kunskapen och nyfikenheten kvar. Begränsning brukar snarast kunna hjälpa kreativiteten på traven. Den eventuella bristen på banan, melon, peppar och citron kommer inte att göra att vi går tillbaka till öl, bröd och gröt. I stället får vi hitta nya lokala smaker att toppa gröten med, och lära oss att klura ut nya lösningar med det som finns.

I den bästa av världar leder det till att den lokala gastronomin utvecklas. Kreativitet och kunskap i skön förening. Det känns ändå hoppfullt.

Läs mer:

Det innehåller en ”America first”-middag

Så blir den svenska motsvarigheten

Share. Facebook Twitter Pinterest LinkedIn Email Telegram WhatsApp

Relaterade Artiklar

Grillmys i midsommartid

Mat & Dryck juni 14, 2025

Trädgårdsälskarens guide till den godaste potatisen

Mat & Dryck juni 12, 2025

Rätt säsong för glass – Quiz: Mat & Dryck

Mat & Dryck juni 12, 2025

12 goda svenska sommaröl

Mat & Dryck juni 12, 2025

Sanna Lindberg: Därför hittar du inte öl du känner igen på gårdsförsäljning

Mat & Dryck juni 12, 2025

Därför ska du dricka mer vulkanvin

Mat & Dryck juni 7, 2025

”Ett sätt att introducera nya smaker och konsistenser”

Mat & Dryck juni 7, 2025

Så gör du egen glass som blir ett nyttigt mellanmål

Mat & Dryck juni 7, 2025

Från snaps till alkoholfritt – här är bästa dryckerna till årets julbord

Mat & Dryck juni 5, 2025

Redaktörens Val

Familjen i Gaza får mat på bordet – med hjälp av Tiktok

juni 14, 2025

Grillmys i midsommartid

juni 14, 2025

Migrän sänkte Åberg – missade kvalgränsen

juni 14, 2025

Grafik: Två miljoner palestinier trängs på allt mindre yta

juni 14, 2025

Lisa Magnusson: Självklart är kollektivtrafiken till för festare och fyllon

juni 14, 2025

Senaste Nytt

Filmlistan vecka 24: Likmaskarna lever om när ”The ugly stepsister” bjuder på sagoskräck

juni 14, 2025

Det är en komplicerad värld – men Kraftwerk gör den enkel att vara i

juni 14, 2025

Cherrie i sitt esse som historieberättare på ”Iftiin”

juni 13, 2025
Facebook X (Twitter) Pinterest TikTok Instagram
2025 © Sol Reporter. Alla rättigheter förbehållna.
  • Integritetspolicy
  • Villkor
  • Kontakt

Type above and press Enter to search. Press Esc to cancel.

Sign In or Register

Welcome Back!

Login to your account below.

Lost password?