Close Menu
Sol ReporterSol Reporter
  • Sverige
  • Världen
  • Politik
  • Ekonomi
  • Hälsa
  • Klimatet
  • Sport
  • Ledare
  • Mer
    • Kultur
    • Mat & Dryck
    • Resor
    • Pressmeddelande
    • Trender
Trendigt

Första intervjun: ”Kan fortfarande inte tro det”

juni 24, 2025

Skånskt kungamonument förstört av blixten

juni 23, 2025

Emma Bouvin: Medan alla ögon är på Iran fortsätter barn att dö i Gaza

juni 23, 2025

Iran har attackerat amerikansk bas i Qatar

juni 23, 2025

Fler ryssar deserterar: ”Hellre fängelset än begravd i Ukraina”

juni 23, 2025
Facebook X (Twitter) Instagram
Login
Facebook X (Twitter) Instagram
Sol ReporterSol Reporter
Stockholm
14°C
Lätt regn
Webberättelser
  • Sverige
  • Världen
  • Politik
  • Ekonomi
  • Hälsa
  • Klimatet
  • Sport
  • Ledare
  • Mer
    • Kultur
    • Mat & Dryck
    • Resor
    • Pressmeddelande
    • Trender
Nyhetsbrev
Sol ReporterSol Reporter
Hemsida » Elin Peters: Därför kan en kris vara bra för kreativiteten
Mat & Dryck

Elin Peters: Därför kan en kris vara bra för kreativiteten

NyhetsrumBy Nyhetsrummaj 10, 2025
Facebook Twitter WhatsApp Telegram Email Tumblr Reddit LinkedIn

Öl, bröd och gröt – spannmål var länge ryggraden i den svenska kosthållningen. Det mättar bra, men blir säkert lite trist i längden.

I dag är läget annorlunda, och all världens råvaror finns att tillgå nästan året om. Vit sparris i november? Jordgubbar i februari? Exotisk frukt när som helst på dygnet? Inga problem, det som inte är i säsong eller kan odlas i Sverige transporteras hit med lastbil, båt eller flyg.

De långa transporterna är problematiska eftersom de har stor påverkan på klimatet, men tillgången på nya råvaror och smaksättare har sannolikt bidragit till det växande matlagningsintresset i de svenska hemmaköken. Hand i hand med tillgången har nyfikenheten på tillagningssätt, tekniker och kunskap växt. I dag är citronzest en självklar ingrediens, det är nästan allmänbildning att ha en åsikt om hur man vill ha sin risotto och den som vill göra egna dumplingar hittar informationen i närmaste telefon.

Efter den första entusiasmen – allt finns alltid! – har också insikten in om att det är något fint med säsonger sjunkit in. Soppa på vårens första nässlor – skördade runt husknuten – är något annat än spenatsoppa på frysta puckar, och svulstiga glänsande importerade jordgubbar står sig slätt mot de första svenska. Och då har vi inte ens pratat om smultron…

Den kunskapen kommer att hjälpa oss igenom en kris. För även om tillgången på råvaror skulle strypas finns kunskapen och nyfikenheten kvar. Begränsning brukar snarast kunna hjälpa kreativiteten på traven. Den eventuella bristen på banan, melon, peppar och citron kommer inte att göra att vi går tillbaka till öl, bröd och gröt. I stället får vi hitta nya lokala smaker att toppa gröten med, och lära oss att klura ut nya lösningar med det som finns.

I den bästa av världar leder det till att den lokala gastronomin utvecklas. Kreativitet och kunskap i skön förening. Det känns ändå hoppfullt.

Läs mer:

Det innehåller en ”America first”-middag

Så blir den svenska motsvarigheten

Share. Facebook Twitter Pinterest LinkedIn Email Telegram WhatsApp

Relaterade Artiklar

Bästa ölet till julbordet

Mat & Dryck juni 21, 2025

Så lagar du Nobelsnackisen – även känd som ”wokegröten”

Mat & Dryck juni 21, 2025

I köksalmanackan sätts vardagslivet på pränt

Mat & Dryck juni 21, 2025

Familjen som styrt våra matvanor i snart ett sekel

Mat & Dryck juni 21, 2025

Smakerna som följt Zeina Mourtada genom livet

Mat & Dryck juni 21, 2025

Ölskolan med veckans superkombo: Hazy dipa och blåmögelost

Mat & Dryck juni 21, 2025

Jens Linder: Till utflyktens försvar

Mat & Dryck juni 21, 2025

Ut och njut – spontan utflyktsmat i det gröna

Mat & Dryck juni 21, 2025

Bonaccorso: Familjär italienare bevisar att entusiasm ofta vinner över perfektion och elegans

Mat & Dryck juni 19, 2025

Redaktörens Val

Skånskt kungamonument förstört av blixten

juni 23, 2025

Emma Bouvin: Medan alla ögon är på Iran fortsätter barn att dö i Gaza

juni 23, 2025

Iran har attackerat amerikansk bas i Qatar

juni 23, 2025

Fler ryssar deserterar: ”Hellre fängelset än begravd i Ukraina”

juni 23, 2025

IOK-basens utmaningar: Ryssland, Trump och klimatet

juni 23, 2025

Senaste Nytt

Susanne Nyström: Snåla arbetsgivare kastar ut barnet med kaffevattnet

juni 23, 2025

Underverken, del 3 av 56

juni 23, 2025

Utrikesministern: ”Läget i regionen har förvärrats”

juni 23, 2025
Facebook X (Twitter) Pinterest TikTok Instagram
2025 © Sol Reporter. Alla rättigheter förbehållna.
  • Integritetspolicy
  • Villkor
  • Kontakt

Type above and press Enter to search. Press Esc to cancel.

Sign In or Register

Welcome Back!

Login to your account below.

Lost password?