Ett vitt moln ångar i labbet på C-Medicals fertilitetsklinik på Kungsholmen i Stockholm. Nya 5-6 dagar gamla embryon, så kallade blastocyster, ska snabbfrysas och förflyttas till kvävefyllda tankar.
Statistiskt sett har ett befruktat ägg som överlevt så här länge och dessutom ser fint ut cirka 40-55 procents chans att fortsätta utvecklas till ett barn, berättar embryologen och laboratoriechefen Adam Abdulmajeed.
Det här är anledningen till att C-medical väljer att odla embryon längre i labb innan de återförs till kvinnans livmoder.
– Fördelen med att odla till en blastocyst är att embryot hunnit bevisa sin livsduglighet. Vi får en utsållning och du når snabbare till målet, att det ska bli ett barn, säger Marcus Bergman, fertilitetsläkare och verksamhetschef.
Det här synsättet tar över allt mer inom IVF-vården i Europa, berättar Aisling Ahlström. Hon är laboratoriechef på Liviokoncernen och styrelsemedlem i IVF-klinikernas europeiska samarbetsorganisation, Eshre.
Delvis drivs utvecklingen av länder som till skillnad från Sverige tillåter det så kallade PGT-A-testet. DN har berättat hur det kan förenkla urvalet av embryon och korta tiden till en graviditet. För att kunna göra testet med dagens teknik behövs en blastocyst.
Men även i länder som är restriktiva med testet, som Belgien och Frankrike, har vården gått över till att odla längre och endast återföra blastocyster till livmodern, berättar Aisling Ahlström.
– Bakgrunden är forskning och kliniska resultat.
I Sverige finns i dag konsensus kring att embryon som ska frysas för framtida försök ska ha nått blastocyststadiet, då de är 5-6 dagar gamla. Men efter ett ägguttag sätts fortfarande många färska embryon tillbaka in i livmodern redan efter 2-3 dagars odling. Det visar siffror från kvalitetsregistret Q-IVF.
En förklaring till det är praktiska omständigheter snarare än medicinska, visar DN:s kartläggning. En hel del kliniker måste återföra embryon tidigare eftersom kliniken inte har öppet på helgerna.
Att fertilitetsvården gör olika beror också på tradition, en osäkerhet kring om selektionen ändå inte görs bättre i livmodern och en oro för hur kvinnor ska reagera om de genomgått en tuff IVF-process med hormoner och äggplock och sedan inte får göra någon återföring alls.
– Eftersom dag två-embryon kan ge upphov till graviditet i cirka 30 procent av fallen vore det synd att gå miste om den chansen, säger Nona Sargisian, överläkare inom reproduktionsmedicin på Sahlgrenska.
Här och på Akademiska i Uppsala, som exempel, arbetar IVF-vården fortfarande enligt en rutin som har varit standard under flera år. Att kvinnor som har mindre än fem befruktade ägg får ett färskt embryo återfört till livmodern redan dag två. Vid fler än fem embryon odlas allt vidare – så länge det inte krockar med öppettiderna.
I Sverige är det endast en klinik, Carl von Linné-kliniken i Uppsala, som har gått över till 100 procent blastocystodling.
Thomas Brodin, ansvarig läkare, påpekar att det egentligen inte är livmodern utan äggledarna som är den naturliga miljön för ett befruktat ägg de första dagarna. Först efter cirka fem dagar har embryot landat i livmodern.
– Om det inte blir någon utveckling till blastocyst i labbet får kvinnan ingen återföring alls. Men allt talar för att utvecklingen även hade stannat av i livmodern. Utfallet blir detsamma, säger han.
Men i regionernas avtal med privata vårdgivare, som står för en stor del av IVF-vården, lever det gamla tänket vidare. I exempelvis Stockholm och Västra Götaland får klinikerna mer betalt när de gör fler återföranden i stället för färre.
Redan efter 2-3 dagar går det att göra en bedömning av embryots chanser utifrån hur det ser ut. Men varje dag i labbet ger ny värdefull information, berättar embryologen Adam Abdulmajeed.
I labbet på C-medical i Stockholm tar han fram sin mobiltelefon för att visa en bild. Han tog den på morgonen, fascinerad över hur vackert ett välutvecklat sex dagar gammalt embryo kan vara.
– Man ser livets mirakel i det här. Här är beviset på att labbmiljön och odlingssystemet kan få fram ett riktigt fint embryo. Det här har hög graviditetschans, säger han.