Kommer vapenvilan mellan Israel och Iran som Trump har presenterat att hålla?
– När detta skrivs är det oklart om den egentligen inletts. Israel anklagade i princip omedelbart Iran för att ha brutit den, och Iran hävdade å sin sida att det var falska anklagelser. Men det verkar trots allt som att Donald Trump och Irans andlige ledare Khamenei vill ha ett avtal, ingen av dem tycks i alla fall särskilt sugen på att fortsätta attackera varandra militärt. Frågan är hur ett avtal kring Irans kärnenergiprogram ska se ut, det är huruvida parterna lyckas komma överens om det som kommer att avgöra framtiden.
Vad händer nu med Irans hot om att blockera Hormuzsundet?
– De flesta spådde att det var tomma hot redan innan uppgifterna om vapenvila kom. Ett sådant agerande skulle slå hårt inte bara mot exempelvis USA, utan även mot Irans inhemska ekonomi. Men det är ett hot Iran har använt förr och det kommer säkert att komma upp på bordet igen.
Hur kunde allt gå så fort från USA:s attack till vapenvila?
– Det är inte helt lätt att hänga med i svängarna just nu. Kanske kommer vi att få mer detaljer om spelet bakom kulisserna längre fram, men det ser i nuläget ut som att USA gick med på att gå in med sin attack för att Israel därefter skulle kunna säga sig ha uppnått sina mål och situationen skulle kunna lugnas igen. Ett högt spel, som hade kunnat slå helt annorlunda om inte Iran hade valt att svara på ett för USA acceptabelt sätt. Trump har lovat sina väljare att USA inte ska ägna sig åt långväga krig och hur gärna Israel än vill fortsätta slåss mot Iran är det en väldigt kostsam process att hålla igång, samtidigt som Israel har andra fronter att ägna sig åt.
Vad menar du med ”ett för USA acceptabelt sätt”?
– Enligt uppgift informerade Iran både USA och Qatar om attacken mot den amerikanska militärbasen nära Doha i förväg. Alla missiler utom en sköts ner och den som inte gjorde det träffade ingenting vitalt. Inga människor skadades eller dödades. Trump kunde snabbt efteråt både håna attacken samt tacka Iran för förvarningen. Detta kan ses som ett sätt för Iran att hålla sitt löfte om att ”hämnas” samtidigt som man inte eskalerar situationen, vilket gör att båda sidor kan nöja sig. Lite som när Israel svarade på Irans första direkta attack i april förra året, med begränsade anfall som mest var en förvarning om att det var möjligt.
Vad säger Qatar om att Iran attackerade deras territorium?
– Qatar har fördömt attacken och uttalat att man har rätt att svara på den. Iran och Qatar har dock en vänskaplig situation och man kan förutsätta att det mer var en officiell markering från Qatars sida än ett reellt hot. Särskilt eftersom det talas om att Qatar har varit inblandade i att medla mellan Iran, USA och Israel.
Är den israeliska regeringen nöjd nu?
– Stolt, men inte nöjd, skulle jag tro. Benjamin Netanyahu meddelade på tisdagsmorgonen att samtliga av Israels krigsmål i Iran hade uppnåtts, vilket kanske till viss del handlar om att han inte vill hamna i onåd hos Trump. Trump har ju trots allt slagit fast (på egen hand) att USA helt har slagit ut Irans möjligheter att bygga atomvapen nu.
Finns det något som talar för att den iranska regimen ska falla?
– Den har fortfarande landet i ett järngrepp även om den är försvagad av de israeliska attackerna. Det finns heller inget tydligt alternativ till mullornas regim i dagsläget, eftersom det är förbjudet att bedriva opposition i Iran. Men man vet aldrig riktigt vad som pågår under ytan i den slutna islamiska republiken.