10.45: ”Vi är som ett cirkussällskap”
Den stora OB-bussen, varifrån tv-sändningarna från matcherna styrs, rullar in vid Stadion. Kimo Saajakari kliver av och börjar förbereda lossningen och ger direkt en bild av den komplicerade och intensiva logistiken.
– Vi är lite som ett cirkussällskap. I går gjorde jag Champions Hockey League-lottningen i Stockholm. Började rigga klockan sju på morgonen. De sände 45 minuter från klockan 17 och sen var det att riva allt och så körde jag till Ljungby och sov över.
Den här dagen gäller alltså Malmö FF–AIK innan resan med bussen fortsätter.
– Sen är det två matcher i Göteborg lördag-söndag, Gais–Sirius och MFF–IFK Göteborg. Efter det kör jag till Karlstad för rally-EM. Hemma i Stockholm är jag i början på juni…
11.17: Kabel, kabel, kabel
I bakänden på OB-bussen hänger massor med kabel på rullar. Vant börjar de som är på plats att rulla ut.
– Här är bra i Malmö, för mycket är fördraget och finns i arenan. Skulle tro att det rör sig om fem kilometer kabel. Men det är två kilometer vi ska dra ut nu till kopplingspunkter, säger den tekniske chefen Erik Nilsson, boende i Skåne, men som även han ska till Göteborg och helgens matcher.
Snabbt rullas meter för meter ut, göms uppe vid taket bland lister, mot spelargången och ut mot planen.
11.50: Sjutton kameror följer matchen
Fotograferna Jesper Arvidsson och Patrick Alstorp har släpat upp de delar som ska bli en ”studio”, placerad ovanför ståplats vid rullstolsläktaren.
Det som ser väldigt proffsigt ut i tv-sändningen är inte så flärdfullt i verkligheten. En blå matta rullas ut där studiobordet ska stå, en ganska plastig historia som inte är helt enkel att få ihop. Runt mattan läggs grå flisfiltar ut som ”golv” för att inte den trista betongen ska synas.
I tv ser ni studiovärd och experter bakom bordet, men på andra sidan riggas tre kameror som ska riktas mot dem. De står på en svart matta med till synes obetydliga prickar, men så är det inte.
– På den rörliga kameran finns en sensor som projicerar bilder och grafik på bordet, som OB-bussen styr. Prickarna gör att projiceringen inte sticker iväg från bordet, berättar Patrick Alstorp, som sköter just den kameran.
Ingen vill säga exakta summor vad gäller utrustningen, men de kameror som har störst zoom (för att kunna komma nära på långt håll) är dyrast och ligger i ett prisläge kring 2,5 miljoner kronor – styck.
Totalt är det 16 kameror – plus två drönare som kommer att vara igång under kvällens match.
– Jag sköter en av de vi kallar för ”offsidekameror” och så en av de här i studion. Så i paus blir det snabb förflyttning hit precis som för min kollega på andra offsidekameran.
Lite förenklat sköter kamera 1 matchen i grunden. 2 och 3 tar närbilder, 4 är en bärbar kamera som finns mellan bänkarna, 5 och 6 är ”offsidekameror”, 7 och 8 bakom mål, tre kameror finns i studion, två i omklädningsrummen och en i spelargången. Plus ett par till.
13.45: Studion klar
Våren har tagit en paus i Malmö, den skånska vinden blåser som bara den kan. Värmefläktar får riggas upp under studiobordet och Jesper Arvidsson får ut och jaga fler grenkontakter. Samt se till att det går fram tillräckligt med ström för att hålla allt igång. Sen är studion klar.
15.00: Fler droppar in
Fler och fler i ”crewet” som tv-folket själv säger, droppar in. En av de två bildproducenterna, Stefan Noreklev, tar en stund med Sydsvenskan så fort han kommer. Han har en viss rutin på det här.
– Jag har jobbat som bildproducent sedan 1997. Gör allsvenskan, men också landslaget och uppdrag åt Uefa. Det blir 80-100 matcher per år. Jag har skapat en livsstil när jag är iväg och jobbar och så är jag hundra procent med familjen när jag är hemma.
Företaget som sköter produktionen av de allsvenska sändningarna heter NEP (North Eastern Production, bildat i Philadelphia, därav namnet) och är världsomspännande. Många tekniker och fotografer i Sverige är frilansare och hyrs in.
– Totalt är vi 43 stycken här i dag, berättar Stefan Noreklev. Våra allsvenska produktioner är mallade i nio olika nivåer. MFF–AIK är en så kallad 3+, den näst högsta nivån. Om det är Mjällby–Brommapojkarna, är det bara sex kameror igång. No offence mot något lag, men det är skillnad på det kommersiella intresset. Jag är projektledare för hela paraplyverksamheten och i dag är jag bildproducent för matchen, sen har vi en för studion, Mats Bodlund. Utöver de 43 finns många fler i bakgrunden, inte minst de som sköter all logistik.
15.30: Test av systemet
Tekniskt test när all utrustning är kopplad och klar.
– Vi testkör alltid hela systemet oavsett om vi gjorde motsvarande match dagen innan, säger Stefan Noreklev. Vad som helst kan hända och även vi kan få göra en ”norsk reset” – dra ut sladden… och starta om.
Man kan ju undra varför det behövs kabel till alla kameror i det trådlösa Sverige 2025?
– Vi är långt ifrån trådlöst. Inte ens i närheten. Tänk bara själv hur ofta när ni surfar hemma som ni får starta om routern. Då hade vi varit utan tv-bild i fem minuter och alla hade varit tokiga. Jag har inte varit med om något 100-procentigt trådlöst system, säger Stefan Noreklev.
16.00: Jobblunch med skratt
Kommentator, studiovärd och experter samlas och börjar med att äta (samtidigt som resten av ”crewet” gör detsamma vid ett annat bord i pressrummet). Det är mycket skratt och trams, som vid vilken jobblunch som helst. Men snart skiftar fokus.
16.30: Schemat dras upp – på sekundnivå
Det som kallas redaktionsmöte. Producenten Christoffer Colliander drar ett minutiöst tidsschema. Inslag, intervjuer och experternas inlägg är tidssatta ner på sekundnivå.
Att AIK inte besegrat Malmö FF i Malmö på 29 år, ska bilda avstamp i sändningen. Extra roligt har tv-gänget åt att deras egne tidigare expert Jens Fjellström var på planen den gången.
Christoffer Colliander och studiovärden Tommy Åström trycker på att målvaktssituationen i Malmö FF är ett givet ämne. I det här läget vet ingen om Ricardo Friedrich eller Melker Ellborg ska stå, tv får inte förhandsinformation.
Det visar sig att Tommy Åström alltid lyssnar på Sydsvenskans MFF-podden.
– Det är den enda där jag kan få bred och djup information om MFF. Ni gör ett mycket bra jobb kan jag väl få säga med så många års erfarenhet från Radiosporten.
Tommy Åström riktar sig till studioexperten Pär Hansson, gammal HIF-målvakt.
– Du får berätta hur du ser på situationen och vem du tycker ska stå.
– Okej, jag tycker att Friedrich ska stå, förklarar Pär Hansson.
Tidigare Örebrospelaren (med en sejour i IFK Göteborg) Nordin Gerzic får ett större fokus på AIK.
– Jag vill prata om lagets defensiv framför allt, påpekar han.
Och letar blixtsnabbt i statistikflödet i datorn för att få fram uppgifter. Fördjupar sig i det faktum att AIK tappar minst boll av alla lag på egen planhalva.
Pär Hansson är otroligt aktiv i planeringen och presenterar en rad idéer kring vad som bör sägas. Han tar bland annat på sig att förklara hur MFF ska kunna såra AIK.
Diljen Otlu, som ska sköta intervjuerna som spelas in före match och vid sidlinjen, konstaterar att om det blir Ellborg som står, kan man glömma en intervju med Ricardo Friedrich. Spelare som inte startar är inte skyldiga att ställa upp.
Kommentarerna flyger fram och tillbaka över bordet i något som lätt kan upplevas som ett organiserat kaos.
Matchkommentatorn Petter Barling och ”hans” expert Anders Andersson tittar på varandra och flyttar bort för eget snack.
Bildproducenten Stefan Noreklev ansluter och det blir bland annat en diskussion kring de förberedda ”skyltar” som är redo att läggas in i bild för att spegla olika statistiska delar mellan lagen.
– Om Anders Christiansen gör mål i dag, har han gjort mål i 50 allsvenska matcher. 43 har slutat med vinst, sex med oavgjort. Han har alltså aldrig förlorat som målskytt, noterar Petter Barling kring en av skyltarna.
– AIK har tre spelare i topp fem när man ser till vunna nickdueller, noterar Anders Andersson.
Medan Anders Andersson drar iväg till sminket och följs av de flesta andra som ska synas i bild, för att också ta på kostymen, sitter Petter Barrling kvar och skriver ett ”avsparksmanus”.
17.30: Första intervjuerna
Intervjuer med spelare görs av Diljen Otlu och bandas i OB-bussen. Visas senare när sändningen är igång
17.45: Som i rymdkontrollen
Görs en repetition hur själva studiosändningen kan inledas. Då vet man fortfarande inte vem som ska vakta MFF-målet. Inledningen ändras och låter lite hackig. Framför allt plitar rutinerade Tommy Åström ner nya formuleringar när han är i kontakt med OB-bussen.
För vi är nu inne i OB-bussen – som egentligen är en gigantisk långtradare, vars ena långsida kan fällas ut och göra den någon meter bredare – och det är som att kliva in i kontrollrummet inför en mindre rymdfärd.
OB-bussarna finns i flera olika storlekar. Fyra finns av denna gigantmodell.
– Normalt sett har vi en i Malmö, men den är på väg hem från Eurovision. En är på hockey-VM i Stockholm, en på VM i Danmark. Så därför fick vi köra den fjärde från Stockholm, berättar Stefan Noreklev.
Röster viskar att var och en av dem kostar 60 miljoner kronor att utrusta.
18.30: Sändningen startar
Sändningen inleds med studiosnack, klipp från MFF:s möten med AIK och spelarintervjuer.
Och så klart en lång sekvens kring det faktum att Melker Ellborg ska stå i MFF-målet.
Bakom skärmar och kontrollpaneler sitter totalt sexton personer som ska se till att få hem rätt bilder och ljud, inslag och repriser, analyser och så vidare till er i tv-sofforna.
Bara för att nämna några: en bildproducent för match, en för studio. En redaktör, en sändningsledare, två som sköter bandning (en för förinspelat material och en för bitar som plockas ut under match). Mohamed Mohamud, som sägs vara den verkliga fotbollsnörden i gänget, tar emot ”beställningar” från experterna för att klippa ihop en spelares prestation eller en taktisk detalj. En sköter vinjetter och grafik. I ett eget litet ljudisolerat rum sitter en man och sköter ljudet. Tre tekniker sitter beredda om något går snett. Den här kvällen är den enda ”dramatiken” en kameralins som fylls av regndroppar.
Alla är män, men Stefan Noreklev påpekar att det är en slump just den här dagen, liksom att alla framför kameran är män vid denna match.
18.53. MFF-hymnen och tifot tar plats
Fokus skiftar till matchen live när spelarna marscherar in. Under MFF-hymnen tystnar alla kommentatorer och experter.
– Vi vill jobba med storytelling. Det är inte vi som är storyn. Hymner och tifon är en del av det däremot. Vi har ett beslut på att vi ska vara tysta då, säger Stefan Noreklev.
När MFF-klacken skickar upp sin tifobanderoll, utbryter stor aktivitet. Tifot går inte bara in i supportrarnas hjärtan, utan rakt in i OB-bussen också.
– Drönarbild! Se till att drönaren backar så att vi får med hela, hojtar Stefan Noreklev.
– Låt drönaren ligga kvar hela tiden. Det här är fotbollsshow på riktigt. Fantastiskt, säger den lätt exalterade redaktören Gustaf Beijer.
Sen utbryter lite lätt panik, eftersom avsparken ska ske och tränarintervjuerna blir alldeles för långa och grafiken med laguppställningarna har man inte hunnit med. Domarna uppmanas att hålla matchstart 45 sekunder.
19.15: Bildproducenten har befälet
Att Stefan Noreklev nu leder ”rymdkontrollen” står utom alla tvivel. Han ropar konsekvent ut vilken kamera som ska kopplas in sekunderna innan han gör det. Det är lätt att hitta ett mönster vid exempelvis hörnor vad gäller närbilder innan hörnan går. Från hårddisken som spelar in hela matchen, hämtas repriser på kommando.
19.50: Experten förklarar
Paus. Skylten ”Så försöker Malmö FF straffa AIK:s man-man-försvar” kommer i bild och Pär Hansson förklarar till klipp som satts samman under halvlekens gång enligt det man diskuterat före match.
20.20: Pontus Jansson i fokus
Det blir väldigt tydligt hur man försöker förmedla hela bilden av matchen och inte bara själva spelet. Stämningen förändras i bussen, fokuseringen extrem när Pontus Jansson skadas och man snabbt förstår att han spelat klart, läggs allt fokus kring honom.
– Hitta Jansson, hojtar Stefan Noreklev och flera av kamerorna riktas mot MFF-mittbacken för att kunna ge fler vinklar.
Nästan inga hårda ord fälls, bara uppmuntrande beröm från bildproducenten.
Utanför bussen sitter två man med en liten matta med ett ”H” på framför sig. Det är drönarteamet som lyssnar på önskemål från bildproducenten och styr drönaren. Mattan är förstås landningsplatsen.
20.35: En kall match
Inklämda mellan studiobordet och betongräcket står Pär Hansson och Nordin Gerzic och huttrar och följer matchen. Småsnackar, men i takt med att allt mindre händer ser de väldigt frusna ut.
De kommunicerar med Mohamed Mohamud i OB-bussen och det görs ett paket över AIK:s kontringsspel, som sedan ska visas och kommenteras från studion efter matchen.
20.51: Mjällby – igen
Fokus i OB-bussen dras automatiskt till bilder från den andra allsvenska matchen, Mjällby har besegrat Hammarby, MFF–AIK känns plötsligt lite sömnig
20.55: Ännu en match till statstiken
Matchen slutar 0–0, Anders Andersson summerar och Petter Barling påpekar att MFF nu har ett rekord på 27 matcher i rad hemma mot AIK utan förlust.
I studion står Hansson och Gerzic och smågnabbas ganska högljutt om vad som varit bra och dåligt. Men när studion kopplas in, kliver de blixtsnabbt in i rollen med fullt fokus.
– Det är nog lite av den gamla tävlingsinstinkten som kommer då rent omedvetet. Man fokuserar, säger Pär Hansson.
21.15: Rydström – i åtta minuter
En relativt avspänd Henrik Rydström eskorteras upp till studion. Den enda aktiviteten i övrigt på Stadion är två män som går och handklipper gräset med stora maskiner. Samtalet blir som vanligt ganska långt, Stundtals blir Rydström irriterad. Intervjun är klar och han lämnar studion 21.23.
21.25: Sändningen avslutas
Tommy Åström säger tack och godnatt, sändningen är slut. Direkt börjar de tre kameramännen att plocka isär sin utrustning och riva studion, som paketeras in i en jättestor trälåda, enligt en speciell tetrismodell. Fler ansluter som hunnit packa sina saker medan studion kört eftersnack.
Trion framför kamerorna beger sig snabbt in i värmen, men Pär Hansson tar sig tid att diskutera matchen en stund med Sydsvenskan.
22.11: Packat och klart
Det som tog fyra timmar att bygga upp är rivet och paketerat. Bara tom betong och någon tom vattenflaska som ligger och rullar runt.
22.31: Lastbilen startar inte
Den sista kabeln rullas in i OB-bussen. Men helt lugnt är det inte. Den andra lastbilen vägrar starta. Svordomar ekar. Ett tekniskt problem som till slut kan lösas med en mutter från en tillbehörslåda i OB-bussen.
Så klart är det hammarbyiten och den annars ständigt leende optimisten Peter Elonen som fixar det också. Resultatet i ”hans” lags match, rycker han till slut ändå på axlarna åt. Hans bullrande skratt och glada humör är det ljudligaste och tydligaste minnet från allt kabeldragande och fixande under dagen.
22.41: ”Grattis alla som tittar”
Kimo Saajakari kör iväg sin stora OB-buss med adress Lund för övernattning. Sen Göteborg, sen Karlstad. Först på plats, sist iväg.
Nästan på minuten tolv timmars arbete på Eleda stadion med att låta fotbollsälskarna se en match från tv-soffan är avslutat. 43 personer har gjort det möjligt på plats, många ytterligare i planeringen.
– Vi har ju valt det här och tycker det är världens bästa jobb. Det är en livsstil att få äran att ge alla i tv-sofforna bästa möjliga upplevelse av vad som händer på planen. Grattis alla som tittar, jobbet bakom är ganska stort. Jag unnar er att njuta, hälsar projektledaren och bildproducenten Stefan Noreklev.