Det finns många sätt att förbättra hälsan för att leva ett långt och friskt liv. En del begränsar sitt kaloriintag kraftigt, andra springer flera mil i veckan.
Men det behöver inte vara så krångligt. En ny studie från Griffith University i Australien visar att en enda timmes promenad om dagen kan räcka.
För personer som är över 40 år kan en timmes promenad leda till i genomsnitt drygt fem timmar längre liv. Men för dem som hör till de 25 procent i befolkningen som rör sig minst är hälsovinsten ännu större. För dem ger varje timmes promenad drygt sex timmar längre livstid. På sikt kan det leda till nästan elva år längre liv.
– Det är en stor avkastning på en timmes investering i fysisk aktivitet, mycket större än vi förväntade oss, säger Lennert Veerman, som är professor i folkhälsovetenskap vid Griffith University.
Hans forskargrupp har undersökt den fysiska aktiviteten hos amerikaner med hjälp av rörelsemätare. De har sedan översatt aktiviteten till gångtid, enligt en särskild metod. Med hjälp av information från det amerikanska dödsregistret har de sedan beräknat hur livslängden gradvis ökar med stigande daglig aktivitet. Skillnaden mellan dem som rör sig mest och minst är nästan två timmar.
Forskarna skriver i sin studie att för de mest inaktiva är effekten på livslängden av att röra sig mer jämförbar med att sluta röka. Redan 2012 publicerade Lennart Veerman en studie som bidrog till uttrycket ”sitting is the new smoking”. Hans beräkningar visade då att varje timme vi sitter i tv-sofffan förkortar livet med 22 minuter.
Att fysisk aktivitet kan påverka hälsa och livslängd är alltså inget nytt. Det finns vetenskapligt stöd för att motion förebygger och behandlar mer än 35 olika diagnoser. Effekten kan vara lika stor som vid läkemedelsbehandling, till exempel vid artros, depression, högt blodtryck och typ 2-diabetes.
Många tidigare studier har baserats på enkäter i befolkningen, och inte på mätningar av hur mycket deltagarna rör på sig i verkligheten.
– Vi visar med vår metod att uppskattningarna är för låga och att fördelarna med rörelse är mycket större än man tidigare har trott. Men om man redan tillhör den översta fjärdedelen av befolkningen så kommer en extra timmes promenad inte göra så stor skillnad eftersom man redan har tagit del av hälsofördelarna, säger Lennert Veerman.
Medellivslängden i USA var 78,6 år när mätningarna gjordes, medan svenskar i dag lever i genomsnitt 5 år längre.
Skulle en liknande studie ge samma hälsovinster i Sverige?
– Svenskar tenderar att vara mer aktiva än amerikaner, och dödligheten är lägre. Ni har förmodligen redan nytta av fördelar med motion. Men det finns säkert mycket att tjäna på att öka den fysiska aktiviteten.
I dag uppger knappt varannan svensk över 40 år att de når upp till Folkhälsomyndighetens rekommendation om 150 minuters pulshöjande fysisk aktivitet per vecka. Enligt Mai-Lis Hellenius, som är professor i kardiovaskulär prevention vid Karolinska institutet, är det just vardagsrörelsen som har minskat.
– Vi sitter 9–10 timmar om dagen och det hotar hälsan även för dem som motionerar flera gånger i veckan. Att promenera totalt en timme om dagen ger en stor hälsoeffekt, och är något som väldigt många kan klara av, säger hon.
Den nya studien publiceras i tidskriften British Journal of Sports Medicin.
Fysisk aktivitet förebygger många sjukdomar
Att röra på sig kan förbättra eller förebygga till exempel:
● Högt blodtryck och stroke
● Hjärt-kärlsjukdomar som till exempel kärlkramp och hjärtinfarkt
● Typ 2-diabetes
● Övervikt och fetma
● Benskörhet och benbrott
● Depression
● Demens
● Cancersjukdomar
Fakta: 1177.se
Läs mer:
Recept på fysisk aktivitet får fler att röra på sig
Därför är det viktigt att ha bra kondition som vuxen