Ett svart hål i statens finanser, motsvarande 22 miljarder pund (eller 305 miljarder kronor).
Det hävdar Rachel Reeves att hon upptäckte när hon i juli i år tillträdde posten som ”chancellor of the exchequer”, som den brittiska finansministerns formella titel är.
– Den tidigare regeringen gav en rad löften som den inte hade pengar till. Aldrig mer får vi låta en regering leka så med våra statsfinanser, sade Reeves när hon presenterade sin budget i underhuset.
Hon är socialdemokratiska Labours första finansminister sedan 2010. Dessutom, hör och häpna, är Rachel Reeves den första kvinnan att inneha ämbetet sedan det inrättades för 800 år sedan.
Företrädaren, högerpolitikern Jeremy Hunt, hävdar att det där om ett svart hål i räkenskaperna är ”ett rent påhitt”. Men Reeves konstaterar att reformutrymmet är klart mindre än aviserat.
– Vi har fått ett mandat för förändring. Och det måste märkas. I fickan, och genom ökad tillväxt. Det enda sättet att göra det är: investera, investera, investera.
Så hur får hon ihop det?
Genom klassisk fördelningspolitik. Och: lite trixande med bokföringen.
Låt oss börja med det första.
I sommarens valrörelse lovade Labour att inga skatter skulle höjas för ”arbetande människor”. Men det inkluderar uppenbarligen inte företagare, de som sparar i aktier – eller rökare.
Reeves höjer vinstskatten på värdepapper, arvsskatten och de sociala avgifter som arbetsgivare betalar på löner. En ny skatt på e-cigaretter införs också.
Skatterna höjs totalt med hela 40 miljarder pund per år. I praktiken leder det till att Storbritanniens skattetryck närmar sig EU:s medelnivå, enligt Financial Times.
Samtidigt gör hon en rad satsningar: miljardbelopp läggs på nya bostäder, grön omställning, sjukvården och skolan. Försvaret får mer resurser, och biståndet till Ukraina ligger fast. Minimilönen i landet höjs också med 6,7 procent till 12,21 pund i timmen (169 kronor).
För att ha råd med allt detta räcker inte skattehöjningarna, utan Reeves tvingas låna betydligt mer än tänkt. Vilket för oss till trixandet med bokföringen.
En teknisk ändring i regelverket av vad som räknas som statens skulder frigör mer låneutrymme de närmaste åren. Det återstår att se hur finansmarknaderna reagerar på det.
Fakta.Första kvinnliga finansministern
Rachel Reeves, 53, är Storbritanniens första kvinnliga finansminister (chancellor of the exchequer) sedan ämbetet inrättades för omkring 800 år sedan.
Hon är född i Lewisham, sydöst om London, och uppväxt i en familj där föräldrarna var lärare. Hon har studerat ekonomi och politik i Oxford och vid London School of Economics, och bland annat arbetat för den brittiska centralbanken Bank of England.
Sedan 2010 är hon parlamentsledamot för Labour. 2021 utsågs hon till ekonomiskpolitisk talesperson. I juli i år tillträdde hon posten som finansminister.