Det har blivit en följetong. Varje december postar Liverpools egyptiske fotbollsstjärna Mohamed Salah en bild på Instagram där han och hans familj firar och önskar god jul. Och varje december blir det bråk. Varför?
Salah är en stolt, praktiserande muslim som bor och jobbar i ett traditionellt kristet land. Han ska ha sagt – jag kan tyvärr inte hitta originalkällan för detta – att han genom sina julbilder vill visa respekt för de kristna traditionerna.
Hittills har hans 2024-post fått nästan tre miljoner gilla-markeringar. Men många är sura, också det helt enligt traditionen. Muslimer tycker att han är en avfälling, kristna att han approprierar deras högtid. Detta trots att mängder av ickereligiösa glatt firar jul.
Det är ju helt bisarrt. Varför, varför måste detta vara så komplicerat? Det handlar om en välgångsönskning! Varje gång en muslim säger ”god jul”, en kristen ”glad chanukkah” eller en jude ”eid mubarak” har världen blivit lite mer tolerant, lite bättre.
Tolerans och respekt är samhällstillgångar som blir större ju mer man ger av dem.
De främlingsfientliga och intoleranta ser det som ett nollsummespel: så snart de hör ett ”eid mubarak” runt hörnet är det ett tecken på ökad islamisering och att kristendomen backar.
Men så är det ju inte. Tolerans och respekt är samhällstillgångar som blir större ju mer man ger av dem.
Och så snart människor med makt, till exempel politiker eller arbetsgivare, börjar diskutera och ha synpunkter på vad deras undersåtar får säga för att önska varandra lycka – då börjar det bli farligt på riktigt.
Jag älskar det Mo Salah gör. Det visar på ett oerhört mod. Han blir en sund motvikt till allehanda förnumstiga förmyndare som de SSAB-chefer som före helgerna gav sina anställda ”inkluderande alternativ” till att säga god jul. Missriktad tolerans kan också göra skada.
Nu är det inte bara av religiösa skäl som det blir tjafs på grund av Mo Salahs årliga Instagrambild. Ganska snabbt upptäckte Liverpoolfans en oroväckande trend: varje år direkt efter bilden har Salah haft en usel period och laget börjat förlora matcher. Det talas om en förbannelse – som dock bröts i år med en seger mot West Ham.
Oss fotbollssupportrar är de sista man ska lyssna på när det gäller vidskeplighet, symboler och respekt för oliktänkande. Ändå kan jag inte låta bli att tycka att fansens reaktion på Salahs foto är tusen gånger mer begriplig och sympatisk än den från god jul-fanatikerna.
Hur korkat det än är att tro att en bild kan sätta en förbannelse på ett lag är det ändå betydligt dummare att vilja förhindra någon att uttrycka sin respekt för andra religioner och deras högtider.
Läs mer:
Isobel Hadley-Kamptz: Vi kan möta det ryska hybridkriget med det Sverige gör bäst – kompetent byråkrati
Lisa Magnusson: Hon är ingen maffiaboss, så varför sitter hon inspärrad?