Det är en av de mer irriterande typerna: magistern som dyker upp vid varje stor högtid och deklarerar att hen minsann ska hålla sig spiknykter. ”Jag förstår inte er som dricker med små barn närvarande! Barnen märker direkt när de vuxna blir personlighetsförändrade och tycker att det är extremt obehagligt!”
Senast är det Systembolagets ansvariga för folkhälsa som kommenterar den årliga undersökningen av svenskarnas åsikter om alkohol. ”Även om vi ser att många anser att det är fel att bli berusad runt barn, så bekymrar det oss att andelen som tycker så sjunker”, säger hon till DN.
Vad är det då som är så bekymrande? Svenskarna är, som vanligt, oerhört välkammade i sin syn på drickande. Vi ligger kring plats 40 i alkoholkonsumtion globalt, efter länder som USA, Kanada och mängder av europeiska grannar. Att vår konsumtion minskar stadigt framgår till och med i Systembolagets undersökning.
Vad gäller åsikter om alkoholen tycker fler än hälften, 58 procent, till och med att det är fel att bli berusad på restaurang. Bara varannan svarar ens att det är rätt att ”någon gång emellanåt bli berusad på privata fester”.
Men barnen? Vem tänker på barnen? Nästan alla, visar det sig.
Men barnen? Vem tänker på barnen? Nästan alla, visar det sig. 83 procent av de tillfrågade svarar att det är ”helt fel” eller ”mer fel än rätt” att bli berusad när barn är med. Det är den siffran som Systembolaget tycker är så bekymrande. Andelen sjunker ju. Förra året var det 85 procent.
För att säga vad som borde vara självklarheter: Den som har problem med alkohol ska inte dricka, i synnerhet inte i sällskap med barn. Men om unga tog skada av att deras äldre släktingar runt ett festbord dricker mer än ett glas och blir lite glöggfryntligt yviga – då vore hela världen kroniskt sprittraumatiserad, kanske i synnerhet alla fransmän, italienare och spanjorer.
Vi måste inte bli överdramatiska operadivor över något som är komplett okomplicerat. Det är fest. Man äter något gott, dricker några glas. Ingen spårar ur.