Det låter som ett skämt. Elisabeth Sandstedt sa till sin klass att de var ”i särklass”. Blev eleverna praktnöjda och sträckte på sig? Nej, de blev kränkta: de trodde att hon menade att de var ”en särklass, alltså i behov av extra stöd”.
Sandstedt är huvudskyddsombud på Sveriges lärare och beskriver händelsen i tidningen Vi lärare.
En enskild anekdot från skolans värld? Ja, men också symtom på de siffror som tidningen presenterar. I fjol inkom 13 456 anmälningar om kränkande behandling på skolor i Stockholm. 2022 var de drygt 9 000. Har skolorna blivit så mycket mer brutala mot elevkåren på två år – eller speglar siffrorna något annat?
”Att skämta med eleverna är mycket riskabelt”, säger Elisabeth Sandstedt. ”Att tillrättavisa … kan innebära att man bli avstängd i månader. Rädslan många lärare känner hämmar dem och det drabbar alla genom sämre undervisning.”
”Att skämta med eleverna är mycket riskabelt”, säger Elisabeth Sandstedt.
Nyligen skrev två advokater på DN Debatt om att regeringens förslag om en mobilfri skola innebär att ”elevers fri- och rättigheter åsidosätts”.
När regeringens utredare föreslår att vi går tillbaka en skola där lärare bestämmer mer, och elever och föräldrar mindre, svarar en professor i pedagogik på sajten Altinget att det innebär att eleverna inte kommer att våga delta i och försvara det demokratiska samhället.
”Skolans problem är inte att elever och föräldrar har för många rättigheter”, skriver samtidigt Sara Lundberg, doktorand i förvaltningsrätt, i SvD om samma utredningsförslag. Men det är nog exakt vad det är, om än kärvt uttryckt.
En skolmiljö där eleverna uppmanas att anmäla lärare som skämtar eller säger till för barskt, eller där lärare hela tiden tvingas navigera i ungas och föräldrars krav på medinflytande, riskerar att bara lära ut en sak: att eleven är universums centrum som alla andra krafter måste kröka sig runt.
Det är inte en hållbar lärdom för livet.
Läs mer:
Susanne Nyström: Extremhögern måste tillbaka till ytterkanten
Amanda Sokolnicki: Den här gången får inte regeringen krypa för Erdogan – frige Joakim Medin