Det är belgisk domstol som har fallet Lassana Diarra mot Fifa på sitt bord. Den franska mittfältaren har utmanat det internationella fotbollsförbundet och dess regelverk efter en dispyt som går ett decennium tillbaka.
Diarras kontrakt med den ryska klubben Lokomotiv Moskva bröts under sommaren 2014 och mittfältaren hindrades sedan, enligt sin syn på saken, att fortsätta sin karriär på annat håll – trots påstått intresse från den belgiska klubben Royal Charleroi.
Den belgiska domstolen har bett EU-domstolen om råd i fallet, och på fredagsförmiddagen kom ett så kallat förhandsavgörande.
EU-domstolen bestämmer inte ytterst vad som ska gälla i det enskilda målet, men dess inställning ses ändå som viktig – för att inte säga avgörande – för hur fotbollens transfersystem ska se ut i framtiden.
Fakta.Förhandsavgörande
Om en nationell domstol, till exempel en svensk tingsrätt, är tveksam till hur den ska tolka EU:s lagstiftning kan den fråga EU-domstolen om råd. Det kallas att begära ett förhandsavgörande av EU-domstolen. I ett förhandsavgörande berättar EU-domstolen hur den tycker att lagen i fråga ska tolkas.
Källa: Riksdagen
På fredagen kom beskedet, och EU-domstolen skriver i förhandsavgörandet att Fifas transfersystem inte är förenligt med EU:s lagstiftning, med hänvisning till unionens principer om fri rörlighet.
”Reglerna i fråga hindrar den fria rörligheten för professionella fotbollsspelare som vill arbeta för en ny klubb”, skriver domstolen bland annat.
Dagens regelverk, som återfinns i Fifas så kallade RSTP (se faktaruta nedan), gör enkelt förklarat gällande att den spelare som bryter sitt kontrakt med en klubb ”utan skälig anledning” är skyldig att betala kompensation. Så även den klubb som spelaren eventuellt flyttar vidare till. Den potentiella klubben i fråga riskerar också i vissa fall andra typer av sanktioner, till exempel transferförbud.
”Domstolen anser att alla dessa regler strider mot EU-rätten”, skriver EU-domstolen.
Det internationella spelarfacket Fifpro kallar EU-domstolens utlåtande ”stort”, och skriver vidare i ett pressmeddelande att det ”kommer förändra professionell fotboll i grunden”.
Diarras advokater Jean-Louis Dupont and Martin Hissel konstaterar i sin tur enligt nyhetsbyrån Reuters att ”detta är en fullständig seger” och att ”alla spelare som påverkats av dessa illegala regler (som funnits i nuvarande form sedan 2001) nu kan söka kompensation för sina förluster”.
Hur den belgiska domstolen agerar återstår nu att se. Så även huruvida Fifa kommer att vidta åtgärder.
Fakta.Artikel 17
Det internationella fotbollsförbundet Fifas RSTP (Regulations on the Status and Transfer of Players) reglerar fotbollens så kallade transfermarknad.
Det som i folkmun kallas transfer eller övergång innebär att en spelare byter klubb. Då är spelare samt säljande och köpande klubb på pappret överens om att avbryta det aktuella kontraktet i förtid för att flytta. I många fall betalar också köpande klubb en övergångssumma för spelaren i fråga. Har kontraktet med en klubb löpt ut är spelaren däremot fri att söka en ny klubb, en effekt av den i den här texten tidigare nämnda ”Bosmandomen”.
Artikel 17 i RSTP reglerar konsekvenser för ett brutet kontrakt ”utan skälig anledning”. Där finns bland annat bestämmelser som varit aktuella i fallet Diarra, och som vid ett visst utfall i EU-domstolen åtminstone delvis skulle kunna förändras – eller appliceras på ett annorlunda sätt.
Fakta.Lassana Diarra
Född: 10 mars 1985 (39 år), i Paris.
Position: Central mittfältare.
Klubbar: Paris FC, Paris Saint-Germain, FC Nantes, Le Mans, Le Havre, Olympique Marseille (Frankrike), Chelsea, Arsenal, Portsmouth (England), Real Madrid (Spanien), Lokomotiv Moskva, Anzji Machatjkala (Ryssland) och Al-Jazira (Förenade Arabemiraten).
Avslutade karriären i: Februari 2019.
Meriter: 34 landskamper för Frankrike. En spansk ligatitel och en spansk cuptitel med Real Madrid. En fransk ligatitel och en fransk cuptitel med Paris Saint-Germain. En FA-cuptitel med Portsmouth och en FA-cuptitel med Chelsea, och därtill en engelsk ligacuptitel med Chelsea. Uttagen i årets lag i Ligue 1 säsongen 2015/16.
Aktuell: På fredagen kommer EU-domstolen i Luxemburg med ett så kallat förhandsavgörande i fallet Diarra. På andra sidan står Fifa – och fallet spås kunna få stor inverkan på fotbollens transfersystem.
Läs mer:
Lassana Diarra – ett fall som kan förändra fotbollen?