Listan omfattar varor tobak, stål, textilier, ägg och tandtråd, enligt läckta dokument. Tullarna införs i tre steg – 15 april, 16 maj och 1 december – varav lejonparten börja gälla i maj. Sverige röstade ja till förslaget.
– Det här är ingenting som Sverige eller Europa vill ha. Vi vill ha mer handel med USA, inte mindre, men samtidigt måste vi sätta press på den amerikanska administrationen att sätta sig vid förhandlingsbordet och ha seriösa förhandlingar, säger bistånds- och utrikeshandelsminister Benjamin Dousa (M).
Tullarna kommer att ligga på 10–25 procent utöver de tullsatser som redan finns. Bryssel öppnar dock för att stoppa handelskriget ”när som helst”.
– Från Europas sida använder vi både morot och piska. Piska är motåtgärderna medan en morot från Europas sida är att vi öppnar för att sänka våra tullar. Zero for zero (noll mot noll) där vi helt skulle nolla tullarna på flera varor. Det vore ju det bästa scenariot, säger Benjamin Dousa.
Intresset från USA:s sida att förhandla har dock varit litet, om inte obefintligt, säger han.
USA:s president Donald Trump har länge hotat med vad han kallar för ”strafftullar” mot länder som han tycker behandlar USA illa. På onsdagsmorgonen gjorde han verklighet av saken och införde tullar mot ett 60-tal länder. EU ålades med 20-procentiga tullar medan Kina straffades med hela 104-procentiga avgifter. Kina, liksom Europa svarade med mottullar.
Sveriges regering har argumenterat för att varor som är viktiga inom den svenska industrin ska undantas från tullarna. Det handlar bland annat om kaolin, som används vid produktion av papper och som nu tagits bort från listan.
– Majoriteten av de här produkterna är utbytbara och där det finns gott om alternativ. Det är något vi i regeringen har drivit på, så att vi inte skjuter oss själva i foten, säger Dousa.
Statsminister Ulf Kristerssons sade till DN i samband med ett Malmöbesök att Sverige har god beredskap och kan göra insatser om det behövs. Han tycker att det är bra att EU svarar, utan att eskalera situationen.
– Jag tror att det viktigaste nu är att alla vi, Sverige och de länder som är som vi, alltså frihandelsvänner som vet att detta funkar, verkligen lägger ner enormt mycket möda på att övertyga USA om att det är vägen framåt.