Enligt EU:s gröna giv ska det bli förbjudet att sälja nya bensin- och dieselbilar år 2035. Redan i år skulle biltillverkarna ha minskat koldioxidutsläppen rejält för att undvika böter i mångmiljardklassen.
Men i ett uttalande den 3 mars tillkännager Ursula von der Leyen att EU-kommissionen kommer att låta biltillverkare uppfylla 2025 års koldioxidmål under en treårsperiod istället för ett år. Hon framhåller att bilindustrin efterfrågat mer flexibilitet och att denna åtgärd skulle tillåta biltillverkare att sälja mindre rena bilar under 2025 i utbyte mot att sälja fler rena modeller 2026-2027.
– Vi behöver lyssna på de närmast berörda intressenterna som efterfrågar mer pragmatism i dessa svåra tider, säger Ursula von der Leyen.
Uppmjukningen av klimatmålen sker efter att billobbyn varnat för att böterna skulle innebära ett hårt slag för en redan pressad europeisk bilindustri – något som DN har rapporterat om tidigare.
Kursändringen sker även mot en bakgrund av politiska försök att omvärdera EU:s klimatpolitik. Som DN tidigare uppmärksammat har EU-parlamentets största partigrupp EPP (Ulf Kristerssons EU-grupp) förespråkat en ”klimatpolitisk paus” för att stärka konkurrenskraft och tillväxt inom unionen.
Förändringen skulle försena uppskalningen av elbilsproduktionen i Europa och minska trycket på industrin att lansera billigare elbilsmodeller under 2025, menar miljöorganisationen Transport & Environment.
William Todts, chef för Transport & Environment, är starkt kritisk mot beslutet. Han menar att försvagningen av EU:s regler belönar eftersläpare och gör att Europas bilindustri hamnar ännu längre efter Kina.
– EU riskerar att skapa mycket skadlig osäkerhet kring övergången till elfordon i Europa. Därför förväntar vi oss en handlingsplan för bilindustrin som återställer förtroendet och sätter Europa och dess industri tillbaka på rätt spår mot 100 procent utsläppsfria bilar år 2035, säger han i ett uttalande.
Von der Leyen ska presentera en mer detaljerad handlingsplan onsdag den 5 mars. Hur EU-parlamentet och rådet kommer att reagera på kommissionens förslag återstår att se.
Transporter är Europas största klimatproblem och står för 29 procent av EU:s utsläpp av växthusgaser.
Läs mer:
Kan svenskens nödrop rädda Europas biltillverkare?
Ulf Kristerssons EU-grupp vill pausa klimatarbete