”Vi anklagar inte någon för någonting än”, sade statsminister Ulf Kristersson om kabelbrotten i Östersjön på söndagen.
På tisdagen besökte han Helsingfors, tillsammans med Natochefen, en EU-kommissionär och ledarna för Natoländerna runt Östersjökusten. Där deklarerade de att en ny militär operation – Baltic Sentry – har inletts, under ledning av Natokommandot i Brunssum i Nederländerna.
Den innefattar bland annat drönare, ubåtar, krigsfartyg, underrättelseförmåga och flygövervakning.
Det är inte lätt att få ihop för vanliga medborgare – en jättedyr militär insats som svar på att några av de 1,3 miljoner kilometer med kablar och ledningar som går över Östersjöns botten gått sönder av oklara skäl. Men det visar att Natoländerna är övertygade om att det är Ryssland som har hittat ett billigt sätt att jävlas med väst. Därför markerar man så hårt mot kabelbrotten.
– Alliansen kommer inte att acceptera det. Vi kommer att göra allt för att slå tillbaka och se till att det inte händer igen. Våra motståndare ska veta det, sade Natochefen Mark Rutte i Helsingfors.
Östersjöländerna och Nato ska arbeta för att ha en så bra övervakning i Östersjön att de kan ta fartyg på bar gärning om någon förstör en kabel igen. Sedan ska skeppet beslagtas, som Finland gjorde med Eagle S under julhelgen.
Helsingforstoppmötet bestämde också att tillsätta en grupp av juridiska experter för att se över vad den internationella havsrätten tillåter. Den får inte kränkas, men de vill se om det går att börja porta farliga fartyg, som oljefartygen i den ryska skuggflottan, från att passera in i Östersjön genom de danska sunden. Det skulle också vara ett hårt ekonomiskt slag mot Rysslands oljeexport.
Dilemmat är det här: Det Nato säger sig kämpa för, genom sitt stöd till Ukraina och den nya operationen i Östersjön, är den regelbaserade världsordningen. Men om mindre än en vecka svärs Donald Trump in som president, och då får Natos viktigaste land en ledare som inte alls profilerat sig som någon anhängare av den regelbaserade världsordningen.
Tvärtom. När Trump talat om att USA ska ha Grönland och Panamakanalen är det maktspråk, som påminner om Rysslands retorik.
Det försvagar trovärdigheten för små stater som försöker hävda sin rätt mot ett Ryssland som vill bli en stormakt.
Läs mer: Nato ska utöka sin närvaro i Östersjön
Militärexpert: Hybridkrig är största ryska hotet i Östersjön