Förväntningarna i Moskva stiger om att Trump kommer att ringa sin ryska motsvarighet Vladimir Putin under de kommande dagarna, skriver Washington Post. Inför det troliga samtalet har båda sidor återigen framfört sina krav.
På sin egen plattform Truth Social hotade Trump Moskva på onsdagen att införa nya höga handelstullar och sanktioner mot Ryssland och ”flera deltagande länder” om Putin inte går med på att ingå i ett avtal om att få ett slut på det ”löjliga kriget i Ukraina”.
Kreml har svarat att Ryssland är redo för en ”ömsesidigt respektfull” dialog med Trump, men sannolikt med fortsatta krav om att bland annat få behålla de ockuperade områdena i Ukraina samt om att Kiev inte ska få gå med i Nato. Dessutom kräver Kreml att Nato ska dra tillbaka sin militära infrastruktur från sina östra gränser, skriver Washington Post.
Frågan är vilken effekt nya sanktioner och höjda tullar mot Ryssland egentligen kommer att ha. I nuläget exporterar Ryssland lite till USA, när Washington har förbjudit importen av de flesta ryska produkter, skriver AP.
Under hela förra året handlade det om en summa på 31 miljarder svenska kronor, en kraftig minskning från 2022 då det rörde sig om drygt 158 miljarder kronor, enligt statistik från USA:s regering. Det som i nuläget fortfarande importeras är till exempel mindre mängder av ryskt gödningsmedel, djurfoder och material som tenn.
Anders Olofsgård, biträdande chef och docent vid Östekonomiska institutet på Handelshögskolan, framhåller att det är oklart mot vad de nya sanktionerna och höjda tullarna kan komma att riktas mot. Det kan vara mot de fåtal ryska varor som fortfarande importeras till amerikansk mark men det tros inte göra så mycket skillnad.
– Det mest effektiva är att sätta press på den ryska skuggflottan och länderna och företagen som handlar med den. Om Trump menar att han kommer att gå hårdare mot till exempel indiska och kinesiska företag som beblandar sig med skuggflottan så att de inte kan handla med USA kan det ha en stor påverkan på rysk ekonomi, säger han.
Den ryska skuggflottan består av över hundra gamla tankfartyg med oklara ägarförhållanden, som Ryssland tros använda för att kringgå sanktionerna och fortsätta exportera råolja.
Beroende på vad Trump gör kan Rysslands ekonomi pressas hårt, säger han.
– I det långa loppet blir Rysslands ekonomiska förmåga att fortsätta kriget som blir avgörande, säger Anders Olofsgård.
Flera år av sanktioner och de direkta kostnaderna av kriget har satt sina spår på den ryska ekonomin, enligt Anders Olofsgård. Kreml hade sparat i ladorna innan man inledde invasionen av Ukraina men nu börjar de reserverna som man har haft att urholkas mer och mer.
På torsdagen uppger flera källor med insyn för Reuters att Putins oro kring den ryska krigsekonomin växer. I Ryssland har situationen under de senaste månaderna blivit mer ansträngd på grund av en kombination av arbetskraftbrist och höga räntor för att bekämpa inflationen, som har skjutit i höjden. Det är bland annat stimulanspaket för att öka produktionen av militära medel som har drivit upp inflationen.
Enligt källorna har detta lett till en ökande acceptans inom den ryska eliten mot ett framförhandlat avtal med USA. Anders Olofsgård håller med om att det finns ekonomiska incitament för att få slut på kriget.
– Det råder ingen tvekan om att kriget har varit dyrt för Ryssland ekonomiskt. Om man hade varit framgångsrik i början och tagit ukrainsk mark utan att förstöra de resurser som finns kanske man hade kunnat göra ekonomiska vinster, men även det har man misslyckats med, säger han.