Dan Korhonen har ett mångårigt förflutet som chef för spelsäkerhet på Svenska spel och är väl förtrogen med de metoder som används för att överlista spelbolagen. Han har tagit del av rapporterna om courtsiding och är inte förvånad över att det förekommer på svenska ishockeyarenor. 90 fall av otillåten resultatrapportering rapporterades förra säsongen.
– Alla oddsleverantörer har extremt svårt att kalkylera rätt när det kommer till hockeyn, säger Korhonen.
Courtsiding innebär enkelt uttryckt att en spelare på plats på en arena utnyttjar den fördröjning som uppstår innan spelbolagets oddssättare får information från matchen och hinner ändra oddsen. Korhonen anser att det förekommer kraftiga överodds, även hos många etablerade spelbolag, när det gäller ishockey och säger att spelare kan utnyttja detta vid livespel.
Han ger ett exempel:
– Låt säga att spelbolaget har ett spel på vilket lag som ska göra nästa mål och att oddset är 2,00–2,20. Om ett lag får en utvisning ökar ju sannolikheten för att det andra laget ska göra mål och oddset bör sjunka till runt 1,50. Men om informationen om utvisningen når oddssättaren först när domaren blåser av spelet och domaren har höjt handen för att markera avvaktande utvisning långt tidigare kan spelare utnyttja fördröjningen och spela till ett mycket högre odds, säger Korhonen.
Han hävdar att tillvägagångssättet är vanligt när det gäller så kallat över- och underspel, det vill säga där det gäller att förutspå hur många mål det ska bli i en match.
– På den typen av spel går det dessutom att satsa rätt stora summor och spelar man då parallellt från många konton eller genom bulvaner går det att vinna mycket stora pengar, säger Korhonen och förklarar att det tidigare var vanligast att courtsidern rapporterade till en person utanför arenan, som gjorde spelet.
Numer spelar courtsidern ofta själv och kan genom att ha tillgång till många mobiltelefoner på några få sekunder lägga många spel med en knapptryckning.
Rätten att få leverera datainformation från sportevenemang regleras genom avtal med arrangören, men enligt Korhonen är det inte ovanligt att aktörer som saknar licens värvar hockeyintresserade personer som rapporterar. Även dessa fastnar i Ishockeyförbundets kontroller.
– Det här pågår hela tiden även bland välrenommerade bolag, säger Korhonen.
Även om ishockeyn lyckats avslöja 90 fall förra säsongen är möjligheterna till kontroll begränsade.
– På en allsvensk fotbollmatch med 20 000 åskådare där alla håller på med sina mobiler är det ju i princip omöjligt att se till så att det inte bryts mot reglerna, säger Korhonen, som också menar att tillträdesförbud och arrangörsavstängningar är förhållandevis trubbiga medel mot courtsiding.
Om en person blir avstängd är det sällan svårt att hitta någon som är beredd att ta vid.