Vapenvilan i Libanon hann knappt träda i kraft förrän det kom uppgifter från terrorstämplade Hamas att även de är redo för en vapenvila. Enligt Michael Schulz, professor i freds- och utvecklingsforskning är Hamas utspel ingen nyhet:
– Hamas har hela tiden sagt att de är redo för en vapenvila, på deras villkor. Till skillnad från Israel vill de ha en total vapenvila som innehåller de steg som amerikanarna tidigare presenterat; eldupphör, utbyte av gisslan och fångar och på sikt en politisk lösning, säger Michael Schulz.
På samma sätt som Hamas passar på att visa sig villiga, passar USA på att sätta ytterligare press på dem – nu har Hamas chansen att visa att det inte är de som är problemet. Det ligger i president Bidens intresse att visa att han kan åstadkomma något innan han avgår. Av de uppskattade 101 gisslan – 35 av dem antas vara döda, enligt IDF – som fortfarande hålls av Hamas är fyra amerikanska medborgare.
– Det ligger Bidens intresse att de släpps, men Hamas litar inte på USA och israelerna kommer hela tiden med tillägg till sina krav vilket har lett till ett ”blame game”. Israel har också hela tiden sagt att de ska krossa Hamas, så det är svårt att se att de skulle stoppa efter att de fått ut gisslan, säger Michael Schulz.
Han tror inte att det decimerade Hizbollah och den 60 dagar långa vapenvilan med Israel påverkat Hamas i frågan om önskat eldupphör.
– Nej, det här är främst ett politiskt spel, säger han.
Isabell Schierenbeck, professor i statsvetenskap vid Institutionen för globala studier, tror dock att vapenvilan i Libanon påverkar det försvagade Hamas.
– Vapenvilan försvagar Hamas ytterligare, särskilt nu när Iran gått ut och sagt att man stödjer vapenvilan.
Vad kan vi förvänta oss nu?
– Det är oerhört svårt att säga. Biden har några månader kvar, kanske kommer han använda dem för att trycka på för att få Hamas och Israel till förhandlingsbordet igen. När det gäller Israel och Hizbollah tänker jag att det är bra att USA, Frankrike och Libanon sätter ett hårt tryck på parterna nu, det kommer följa det som händer noga, säger Isabell Schierenbeck.
När det gäller vapenvilan i Libanon måste den dock betraktas som ”mycket skör”, enligt de tre experter DN talat med. Kommer den libanesiska armén kunna kontrollera Hizbollah i södra Libanon? Hur kommer Israel agera om man får underrättelser som vapentransporter över gränsen in i Libanon?
– Israel kommer testa Hizbollah, det är jag övertygad om, säger Michael Schultz.
Att de stridande parterna kommer att använda vapenvilan till att omgruppera och bygga upp ny kapacitet är otvivelaktigt, menar såväl Isabell Schierenbeck som Magnus Ranstorp.
– Iran kan inte riskera att Hizbollah försvagas ännu mer, så det är troligen därför att de välkomnar vapenvilan, säger Isabell Schierenbeck.
Terrorforskaren Magnus Ranstorp ifrågasätter om Hizbollah kommer att gå med på någon reell avväpning. Det kommer enligt honom krävas mycket av den libanesiska armén för att säkra södra Libanon.
När det gäller terrorgruppen Hamas bedömer han att den är i ”ännu sämre skick” än Hizbollah.
– Hamas, om några, behöver en vapenvila för att återhämta sig från de stora förluster man lidit, säger han.
Men att det skulle kunna bli en vapenvila mellan Hamas och Israel ligger långt bort, tror han:
– Vad vill Hamas? En permanent vapenvila och en återuppbyggnadsplan där Hamas ingår i det framtida styret tillsammans med Fatah?
Israel kommer enligt Ranstorp inte att ge upp ambitionen att krossa Hamas. Hamas kommer i sin tur tvingas agera för att rättfärdiga de omfattande mänskliga förlusterna – över 43 000 döda i Gaza – de måste visa att de uppnått något.