En kraftig explosion – och så plötsligt ett stort runt hål i marken. De senaste tio åren har ett 20-tal stora kratrar upptäckts på de båda halvöarna Yamal och Gyda i nordvästra Sibirien. Den senaste så sent som i augusti. Runt de runda hålen, som kan vara flera tiotals meter i diameter, finns stora mängder jord som vittnar om att de måste ha skapats med en våldsam kraft.
Kratrarnas existens har förklarats med allt från meteoritnedslag till utomjordingar. Forskarna har dock varit tämligen överens om att hålen antagligen orsakats av exploderande gas. Framför allt växthusgasen metan, som det finns gott om i marken på den sibiriska tundran. Men varför gasen ansamlas och plötsligt exploderar har det inte funnits någon bra förklaring till. Nu tror sig forskare vid University of Cambridge ha kommit på en möjlig mekanism, skriver CNN. Enligt forskarna har de stora hålen troligtvis orsakats av en blandning av mänsklig påverkan och ovanlig geologi.
Marken i dessa områden består nämligen av permafrost. Det vill säga jord, stenar och sediment som hålls samman av is. Under permafrosten finns ett tjockt lager bestående av metanhydrater, en sorts metanhaltig is. Mellan dessa två lager finns dock ett tunt skikt av kryopeg, det vill säga en salthaltigt sörja av ofruset vatten.
På grund av klimatuppvärmningen smälter isen i de översta jordlagren, vilket får vatten att sakta rinna ner och blandas med den salthaltiga vattensörjan. Problemet, enligt forskarna, är bara att det inte finns tillräckligt med utrymme för vattnet, varför det metertjocka lagret av kryopeg börjar svälla. Resultatet blir en spänning, vilken får marken att spricka. Sprickorna, som når ända upp till markytan, resulterar i sin tur i en tryckförändring, varpå metanhydratkristallerna förändras så att den explosiva gasen metan frigörs.
Forskarna liknar det hela med att pumpa för mycket luft i ett cykeldäck. Till slut exploderar däcket. Antagligen, skriver de i Advancing Earth and Space Sciences, har processen pågått i tiotals år innan tillräckligt mycket gas har bildats för att marken ska explodera.
Läs mer:
Medelhavet ”hot spot” för klimatförändringar
”Vi trodde inte att det skulle gå så här illa”