”Uppgifterna förmedlade det vilseledande budskapet att det inte fanns några misstänkta penningtvättskopplingar till en annan banks verksamhet i Estland. Uppgifterna har varit ägnade att påverka bedömningen av den svenska banken i ekonomiskt hänseende och därigenom orsaka skada”, skriver Svea hovrätt i ett pressmeddelande.
Bonnesen döms för grovt svindleri, men frikänns från övriga delar.
I tingsrätten friades hon i fjol på samtliga punkter: grovt svindleri, alternativt grov marknadsmanipulation, samt röjande av insiderinformation.
Bonnesen ska hösten 2018 bland annat ha sagt att hon var helt säker på att det inte förekom någon penningtvätt i bankens verksamhet i Baltikum.
– Hovrättens slutsats är att två av de uttalanden som prövats i det här målet har varit vilseledande, säger hovrättsråd Sven Johannisson på en pressträff.
Hovrätten bedömer att Bonnesen har varit medveten om det som pågick inom banken.
– Vd:n har varit välinformerad om de utredningar som banken låtit göra och att det fanns transaktioner som var misstänkta ur ett penningtvättsperspektiv, säger Sven Johannisson.
Åklagarna är nöjda med hovrättens dom:
”Det har varit en omfattande utredning som nu i den viktigaste delen blev en fällande dom. Vi får avvakta och se om domen överklagas”, säger Thomas Langrot, chefsåklagare vid Ekobrottsmyndighetens finansmarknadskammare, i ett pressmeddelande.
Efter att SVT:s ”Uppdrag granskning” 2019 avslöjat att Swedbank kan ha använts för penningtvätt i Baltikum fick Bonnesen sparken från storbanken. 2022 åtalades hon för att ha spridit vilseledande uppgifter om Swedbanks åtgärder mot penningtvätt i Estland. Åtalet har inte handlat om penningtvätt i sig, utan om Bonnesens kommunikation om vad hon som högsta chef för verksamheten kände till.
Birgitte Bonnesen har hela tiden nekat till samtliga anklagelser.
Den fällande domen kommer att överklagas.
– Självklart, säger hennes advokat Per E Samuelsson till TT och beskriver att han ”är i chock” över domen.
TT når Per E Samuelson på telefon under en paus i en domstolsförhandling. Han förklarar att han inte har hunnit läsa domen, men att han har varit i kontakt med Birgitte Bonnesen.
– Det är en chock. En chock för Birgitte, en chock för mig. Det är en dom jag inte har hunnit läsa än, men den stämmer inte ett dugg överens med min rättsuppfattning om hur det här borde ha gått, säger Per E Samuelson och fortsätter:
– Vi hade lag, rättspraxis och fakta på vår sida. Att hovrätten har kunnat komma till den här slutsatsen är för mig uppenbart felaktigt. Jag kunde inte i min vildaste fantasi föreställa mig att något sådant skulle kunna hända.
Samuelson säger att Birgitte Bonnesen har svårt att ta in domen.
– Hon förstår inte att hon som inte tagit en krona från någon människa ska sitta i fängelse. Hon kan inte ta in det, säger försvarsadvokaten. Hon har gjort sitt jobb i hela sitt liv. Nu har hovrätten tagit ifrån henne resten av hennes liv.
Swedbank vill inte kommentera domen närmare:
”Vi har sett att Birgitte Bonnesen har blivit dömd av Svea hovrätt. Swedbank inte är en del av den här rättsprocessen, den handlar uteslutande om bankens förra vd, så vi avstår från att kommentera själva domen”, skriver pressavdelningen i en kommentar.
Lyssna på DN:s podd Spotlight om åtalet mot Birgitte Bonnesen: