Isak Wessman ska jobba i helgen. Men han vet inte exakt var.
– Det är mycket, mycket oro, konstaterar han när DN träffar honom under torsdagen.
Sjuksköterskan arbetar på slutenvårdsavdelningen på barn- och ungdomspsykiatrin, bup, på Östra sjukhuset i Göteborg. Här vårdas bland annat unga som är svårt sjuka i ätstörningar. Men under fredagen ska byggnaden tömmas.
Sedan i höstas har patienter och personal som vistats i lokalerna drabbats av hudutslag, andningssvårigheter och näsblod. Problemen med fukt och mögel i byggnaden har varit så allvarliga att delar av personalen har sjukskrivits eller omplacerats. Josefine Bergsten, som är specialistsjuksköterska och skyddsombud hos Vårdförbundet, konstaterar att flytten är efterlängtad.
– Vi är ju tacksamma för att det här huset stänger – vi vill inte vara här. Vi vill inte att några patienter ska behöva vara här. Men… det hade kunnat göras bättre.
Från och med nästa vecka ska verksamheten – som utöver avdelningen för ätstörningspatienter rymmer en akutmottagning – bedrivas i nya tillfälliga lokaler på sjukhusområdet. Hur helgen ser ut har personalen inte fått besked om än. Flytten innebär att bup kommer att dela byggnad med vuxenpsykiatrin, och att antalet slutenvårdsplatser kommer att minska från 16 till 9 fram till sommaren.
– Våra patienter är ju de som är absolut sjukast i ätstörningar. Det finns alltid folk som behöver den här vården. Och nu kommer färre att få det, konstaterar Josefine Bergsten.
Marie Carlsson, som är verksamhetschef för barn- och ungdomspsykiatrin, säger att man inom den närmaste tiden planerar att ge fler barn och unga vård i hemmet.
– Det har vi märkt varit väldigt framgångsrikt, framför allt bland ätstörningspatienter, säger hon.
Chefen säger att det varit svårt, men nödvändigt, att hitta nya lokaler. Nyligen genomförde Arbetsmiljöverket en inspektion i lokalerna, och meddelade att man förbjuder verksamhet i byggnaden från och med den 31 maj.
Vad tänker du om att det gick så långt?
– Det är nog ingen som tycker det är bra – det gör inte jag heller. Det är klart att det är olyckligt att vi hade den här ohälsosamma inomhusmiljön. Men man får vara uthållig och kämpa och det är ju det vi har gjort. Och nu ser vi ju ljuset i tunneln, säger Marie Carlsson.
Till sommaren ska ätstörningsverksamheten flytta igen, till en nybyggd avdelning. På längre sikt är målet att bup ska få en egen, ny byggnad. Lokalerna ska stå färdiga år 2028.
Men det är alldeles försent, enligt Josefine Bergsten. Hon påminner om att de mögelskadade lokalerna byggdes 1983 och redan från början beskrevs som tillfälliga. 2021 stoppade regionstyrelsen planerna på ett nytt bup-hus, och nu ser vårdpersonalen ännu fler år av provisoriska lösningar framför sig.
– Det här är resultatet av riktigt kassa politiska beslut, säger Josefine Bergsten.
Regionrådet Carina Örgård (V) är det rödgröna styrets talesperson i frågan. Hon betonar att det var den förra regionstyrelsen som inte ville fatta beslut om en ny byggnad, och säger att hon beklagar att både personal och patienter tvingats vistas i lokaler som visat sig vara mögliga.
– Jag förstår verkligen deras frustration. Men nu gör vi allt vi kan för att få fram bra lokaler som fungerar för den här målgruppen – som är så skör.
Kan du lova att en ny byggnad är på plats 2028?
– Nej, är det något vi lärt oss den hårda vägen är det att vi aldrig kan säga ett datum när det gäller sånt här. Men jag kan lova att jag ska göra allt jag kan för att bevaka det här och se att det går framåt, säger regionrådet.
Läs fler artiklar från Göteborg här