Det var vid 15-tiden på eftermiddagen den 20 mars i år som pendeltåget skulle lämna Solna station. Då kom en resenär springande för att försöka hinna med tåget.
Lokföraren kontrollerade sedan att allt såg rätt ut och tåget började rulla iväg från stationen.
Men den sena resenären hade fastnat i dörrarna – och började allt snabbare dras med längs perrongen i takt med att tåget accelererade, vilket Arbetsvärlden var först att rapportera om.
Först när en alert medpassagerare upptäckte vad som hände och drog i nödbromsen kunde situationen avstyras.
– Det hade naturligtvis kunnat sluta riktigt illa. Resenären som drog i nödbromsen är årets hjälte! säger Johan Puka, lokförare och huvudskyddsombud på pendeltåget i Stockholm.
Lokföraren är skärrad efter händelsen, berättar han vidare, och lägger till att föraren är mycket erfaren och har kört tåg i flera decennier.
– Alla är lite chockade över den här händelsen. Det här ska verkligen inte kunna ske.
Pendeltågen är normalt sett säkra till sin konstruktion. För att lokföraren ska veta att det är säkert att lämna stationen tänds en lampa i förarhytten som visar att alla dörrpar på tåget har stängts på rätt sätt. Enligt en incidentrapport från SL som DN har tagit del av framgår att föraren ”hade fått hyttindikering på att alla dörrar var stängda och uppmärksammade inte att någon fastnat”.
Johan Puka berättar att han känner igen den generella situationen på perrongen på Solna station.
– Det är ju alltid folk som kommer springande när tåget ska gå. Så var det ju också den här gången, säger han.
Tidigare har tågvärdarna på pendeltågen haft till uppgift att gå ut på perrongen inför avfärd och visuellt kontrollera att det inte finns några hinder för tåget att lämna stationen. Men i samband med att tågvärdarna avskaffades under förra året kan lokförarna få information om situationen på olika ställen på tåget via strategiskt uppsatta videokameror.
Lokföraren i det aktuella fallet ska ha gjort sedvanlig kontroll, som dock inte inte visade något som ska ha förhindrat avfärd, enligt Johan Puka.
– Då släcks ju skärmarna och hon börjar rulla iväg helt enkelt. Men hon hinner nog inte många meter innan tåget nödbromsar, säger han.
Vad känner du kring den här händelsen?
– Det här är obehagligt. Frågorna vi vill ha svar på är hur kunde det ske och finns det någon anledning att tro att det kan hända igen? säger Johan Puka.
Hur hade den här händelsen påverkats av om det hade funnits en tågvärd ombord?
– Det här hade naturligtvis kunnat hända även om vi hade haft tågvärdar i dag. Men om man har en person som går ut fysiskt i mitten av plattformen och tittar på båda ändar av tåget, då är det är ju en barriär för att förhindra olyckor. Det är ju väldigt svårt för föraren längst fram att uppmärksamma en händelse längst bak i tåget, säger han.
Stina Petrini, kommunikationschef på SJ Stockholmståg, säger att man inte vet hur det gick för personen som fastnade i dörren.
– Vad vi kan konstatera är att resenären inte blev allvarligt skadad. Mig veterligen har personen inte hört av sig i efterhand.
Hur kunde tåget åka iväg utan att dörrarna hade stängts?
– Det är en teknikalitet och det är något som den pågående utredningen ska ge svar på. Vi har satt i gång en internutredning eftersom vi tar den här händelsen på största allvar och vi ska gå igenom noggrant vad som har hänt. Vi avvaktar resultatet av utredningen innan vi ger några ytterligare kommentarer.
Har det inträffat liknande händelser vid andra tillfällen?
– Det har förekommit incidenter tidigare. Men dörrarna på ett pendeltåg är säkra, säger Stina Petrini.
Mitt i skrev förra året att över 20 personer klämts och skadats i pendeltågsdörrar mellan sommaren 2023 och sommaren 2024. Dessförinnan förde SL ingen statistik över den typen av incidenter, enligt lokaltidningen.
2020 fastnade en barnvagn där det satt ett barn i dörrarna till ett tunnelbanetåg i Masmo. Vagnen släpades med tåget och krossades vid perrongens slut. En rådig resenär lyckades dessförinnan slita upp barnet ur vagnen.