Bankernas kunder brukar kunna få rabatter när de tar nya bolån eller omförhandlar befintliga. Men rabatterna varar inte för evigt. Och när de upphör kan det vara helt andra nivåer som gäller.
– Vissa banker har inte informerat tillräckligt väl. I värsta fall har kunderna fått listräntan i stället. Det kan bli ganska mycket pengar, säger Moa Langemark, konsumentskyddsekonom på Finansinspektionen.
Listräntan är det bankerna anger utåt, innan man förhandlat med kunderna om nivåerna. Den ligger långt över den verkliga räntan som bankerna ger, den så kallade snitträntan.
Ett räkneexempel visar på hur det kan slå. Storbankernas listränta för ett rörligt bolån ligger kring 4,2 procent i dag. Medan snitträntan ligger strax över 3 procent. För en person med ett lån på 2 miljoner kronor innebär det en skillnad kring 1 100 kronor i månaden i kostnad, med hänsyn taget till ränteavdrag.
– Vi har sett att bankerna gör på lite olika sätt. Men kunderna behöver få veta så de har en chans att förhandla eller hitta en annan aktör, menar Moa Langemark.
Finansinspektionen såg att problemet var brett i samband med en större analys som gjordes för ett år sedan.
– Det är svårt för många konsumenter att förstå sig på rabatter. Man har inte verktygen att förhandla med sin bank. Men konsumentens intresse behöver stå i första rummet, säger Moa Langemark.
Myndigheten har sett att det finns skillnader i hur olika banker hanterar frågan.
– Samtidigt så ser vi i våra undersökningar att många känner sig osäkra i bolånaffären, konstaterar Moa Langemark.
Tisdagens beslut innebär att myndigheten inför ett allmänt råd till bankerna. Enligt konsumentskyddsekonomen brukar bankerna följa sådana. Det börjar gälla från den 1 juli.
Då införs också nya regler för ränteskillnadsersättningen. Det man betalar för att lösa ett lån i förtid. Om kunden exempelvis vill byta bank behöver den inte längre ersätta banken för uteblivna ränteintäkter. Utan bara betala för kostnader som uppstår vid en förtidsbetalning.
Läs mer:
Bästa tipsen för köpare och säljare på bostadsmarknaden
Experter: Fritt fram för räntesänkning