Exakt vilken vargindivid det var som polisen sågs sig nödgad att skjuta i går kväll vet man inte ännu. Men högst sannolikt var det samma varg som först irrat sig in i Skanör och Falsterbo, inte hittat ut riktigt, och sedan av misstag tagit riktning mot Malmö, där det blev ännu värre.
Fjolårsvalparna vandrar för att hitta en partner och eftersom Skåne är tätbebyggt kan det hända att de hamnar fel.
– Men det är en felaktig bild att vargarna söker sig till bebyggelse, de har ingen kompass, den bara vandrar och sedan händer det att de hamnar i städer eller byar. Det är inget den tycker är kul, tvärtom blir de väldigt stressade och desorienterade och har svårt att ta sig ut, säger Tom Espgård, vilthandläggare på länsstyrelsen i Skåne.
Polisen fattade enligt vad som först sades beslut om att skjuta vargen bland annat efter uppgifter om att den skulle ha bitit en hund och uppehållit sig kring en lekplats. Man ”befarade att vargen var hungrig”.
– Vi har inte fått några uppgifter om att den skulle ha bitit en hund. Om hunden var kopplad, som de ska vara så här års, så är det mycket osannolikt att en varg skulle angripa den. De fall där vargen ger sig på hundar gäller lösspringande jakthundar som de stöter ihop med. Vargar skulle normalt inte gå nära en hund som är inom några meter från en människa, säger Tom Espgård.
Vargarna i Skåne lever till stor del på dovhjort som det finns mycket av. I andra delar av landet är det företrädesvis älg.
– Att den uppehöll sig kring en lekplats och utgjorde en fara är polisens bedömning. Men det är inte så att den håller till där för att äta upp barn, utan för att den inte hittar därifrån, säger Tom Espgård.
Polisens presstalesperson Nils Norling säger att man fick flera samtal under kvällens lopp och kunde följa vargens vandring in i tätbebyggt område. Polisen försökte få den att vända och tyckte att djuret verkade stressat. Enligt polisen var det en kompetent patrull som gjorde bedömningen. En jägarutbildad polis sköt vargen, med ett skott.
– Den var så pass stressad att vi uppfattade att det fanns en risk att människor skulle kunna skadas. Jag vill göra det klart att det inte finns någon polis som vill fatta ett sånt här beslut om att avliva ett djur, säger han.
Polisen har uppgifter som inte är bekräftade, men som man inte betvivlar, om att vargen gjort utfall och att en hund skadats, och att en grupp människor ska ha jagat efter vargen. Att man till slut såg sig nödgad att skjuta den berodde på att det fanns en risk att folk som sprang efter djuret skulle bli skadade.
– Det här är en jätteovanlig situation, att en varg kommer såpass nära tätbebyggt område. Skulle det hända igen så vill jag uppmana alla Malmöbor att hålla både sig själv och sina djur så långt ifrån vargen som möjligt. Närma er inte den, undvik den och stressa inte upp den. Låt den hitta sin väg ut ur området igen, säger Nils Norling.