Ålstensängen ligger vid Mälaren i södra Bromma, med utsikt mot Björnholmen och Hägersten. Tussilago och vårlök blommar, träden knoppas, hundar badar i strandkanten.
Det nya naturreservatet blir cirka 67,7 hektar stort, ungefär samma yta som 135 fotbollsplaner.
– Ett naturreservat står emot klimatförändringar bättre och här finns höga kulturhistoriska, ekologiska och rekreationsvärden. Stockholm sticker ut, med vatten och skog mitt i staden, säger Åsa Lindhagen.
Att det finns många områden med de värden Åsa Lindhagen talar om beror på Stockholms unika läge mellan Mälaren och Östersjön och det varierade landskapet. Människor har brukat marken sedan bronsåldern och inget vanligt skogsbruk har bedrivits.
– När regeringen backar och inte klarar klimatmålen så ökar vi ambitionerna. Det här området är viktigt att skydda för framtiden, säger vikarierande finansborgarrådet Anders Österberg (S).
Reservatet kommer också att sträcka sig 100 meter ut i Mälaren.
Vad kommer man inte att få göra i vattnet?
– Vi får se vad det innebär, förslaget ska ut på samråd, det finns ett jätteengagemang för det här i Bromma, säger Åsa Lindhagen.
Ålstensskogen har i praktiken varit ett naturreservat mycket länge. Räcker inte det?
– Det talades om det för hundra år sedan men staden har vuxit otroligt mycket. Vi vill stärka Stockholm som en attraktiv stad, oaserna måste få vara kvar, säger Anders Österberg.
Det staden ska göra i skogen är bland annat att bekämpa invasiva arter, röja runt grova träd – och anpassa belysningen till de fridlysta fladdermössen.
– Starkt ljus påverkar arter negativt, vi måste visa hänsyn mot djur och natur. Men vi måste kombinera det med trygghet, människor måste kunna känna sig trygga i staden, säger Åsa Lindhagen.
För de Brommahundar som gillar att gå lösa är nyheten förmodligen inte lika god. Delar av det område som ska bli naturreservat är i dag hundrastområde, där råder inte koppeltvång.
I naturreservat med känsligt djurliv, betande boskap eller många besökare måste hunden vara kopplad, oavsett hur lydig den är, enligt Naturvårdsverket.
I Stockholms stad finns i dag elva naturreservat och ett kulturreservat.
– Vi ska skydda naturen i en omfattning som aldrig har gjorts tidigare, säger miljö- och klimatborgarrådet Åsa Lindhagen (MP).