Det var i samband med två vapensprängningar under 2024 som sprickor i slutstycket på AK 4:or uppmärksammades.
AK 4 är en gammal automatkarbin, modellen har funnits sedan 1960-talet. Vapnet används i dag framför allt inom hemvärnet.
– Det är ett av de mest tillförlitliga system vi har, men det är till åren kommet. När system blir äldre uppträder slitage på komponenter som inte berörts tidigare, säger Joachim Peru, hemvärnets vapenofficer.
Slutstycket är, enkelt uttryckt, den del av vapnet som stänger till pipans lopp bakåt och tar emot rekylkraft vid avfyrning.
Hemvärnet har strax över 22 000 soldater, och de ska nu granska sina slutstycken som en rutin i vapenkontrollen för att se om det finns sprickor. I så fall får vapnet inte användas innan det reparerats.
– Slarvar man med vapenkontrollen innebär det att man kan få vapenhaveri, även om det inte behöver bli en vapensprängning, säger Joachim Peru.
AK 4:orna ska de kommande åren bytas ut, så att hemvärnssoldaterna får nya vapen. Det blir till största delen nya AK 24, eller det amerikanska Colt M4 A1.
Men just nu är det skjutförbud på AK 24, som DN rapporterat om tidigare. Vapnet har haft problem med fördröjd avfyrning, alltså att en soldat trycker in avtryckaren, men skottet går inte iväg förrän några sekunder senare.
Den finska tillverkaren Sako håller nu på att gå igenom vapnen, enligt Carl-Axel Blomdahl, som är chef för avdelningen armémateriel, vapen och skydd på Försvarets materielverk, FMV.
– Leverantören har två team i Sverige som åker runt och undersöker de vapen som är i bruk och vidtar åtgärder på de man hittat felaktigheter på, säger han.
FMV har hittills köpt in 22 500 AK 24, men målet är att köpa in 128 600 fram till 2035. Problemet med avfyrningen har uppstått genom ett felaktigt ritningsmått hos Sako, enligt Carl-Axel Blomdahl.
– Det har gjort att det uppstått friktion i några detaljer i underbeslaget. Friktionen har sedan gjort så att det blivit den här fördröjda avfyrningen på några fåtal vapen, säger han.
Skjutförbudet gäller fram till 1 augusti.
– Det är en bortre gräns, men vi siktar på att lösa det här så fort som möjligt, säger Carl-Axel Blomdahl.
Läs mer:
Försvarets nya automatkarbiner får inte användas