Alla utom en av de åtalade döms för olika grad av miljöbrott efter att hundratusentals ton farligt avfall har dumpats på en rad platser i Mellansverige.
Fem personer döms för grovt miljöbrott till fängelse i mellan två och sex år, ytterligare fem döms till lägre fängelsestraff eller villkorlig dom för miljöbrott. Think Pinks koncernchef ”Sopdrottningen” Fariba Vancor döms för 19 fall av grovt miljöbrott. Medgrundaren till företaget, tillika Vancors exman Thomas Nilsson, döms för bland annat 12 fall av grovt miljöbrott till fängelse i 3 år och 6 månader.
Målet är det största som Riksenheten för miljö- och arbetsmiljömål har haft genom tiderna, har Anders Gustafsson, senior åklagare och förundersökningsledare tidigare sagt. Efter en flera år lång rättsprocess och drygt 80 förhandlingsdagar så kom den nästan 700 sidor långa domen i Södertörns tingsrätt på tisdagen.
Rättens ordförande Niklas Schüllerqvist berättar för det stora pressuppbådet i Flemingsberg, att domstolen varit enig om sitt beslut:
– Avfallshanteringen har i betydande omfattning varit bristfällig eller felaktig. Den har även medfört miljöskador genom utsläpp och, i vissa fall, mycket stora risker för människor och miljö. Det råder därför ingen tvekan om att det varit fråga om miljöbrott på de platser där avfallet hanterats, säger Schüllerqvist.
Den tidigare vd:n och tv-profilen Leif-Ivan Karlsson frikänns från samtliga åtalspunkter. Enligt rätten kan Karlsson knytas till avfallshanteringen på en av de aktuella platserna, men den gärningen är preskriberad.
– Det är en väldigt omfattande utredning. 150 vittnen och sakkunniga har hörts samt ett tjugotal målsägande, säger Niklas Schüllerqvist.
Turerna kring företaget Think Pink har tagit många tvära vändningar. 2018 fick det snabbt växande bolaget pris av Dagens Industri. Två år senare genomförde polisen en husrannsakan hemma hos grundaren Bella Nilsson, som numer bytt namn till Fariba Vancor, efter att misstankar om olaglig sophantering uppstått.
Enligt brottsmisstankarna hade Think Pink dumpat hundratusentals ton med avfall illegalt på 21 platser i 15 kommuner runt om i landet mellan 2015 och 2020, men enligt rätten har brott bara kunnat styrkas på 19 platser. Samtliga åtalade har konsekvent nekat till brott.
Omfattningen av de problem som de dumpade soporna ställt till med är svåra att få grepp om. I Kagghamra söder om Stockholm började ett avfallsberg brinna i slutet av 2020. Först nu, fem år senare, har det svalnat tillräckligt för att kommunen ska kunna börja ta prover för att ta reda på vad det faktiskt innehåller.
Läs mer:
Fem år sedan sopberget började brinna – först nu har det svalnat
Sopor skulle återvinnas – grävdes ner i svenska naturen
Miljöbrottsexperten: ”Våra barnbarn får betala med sin frihet”
Så hamnade 100.000 ton byggsopor på ett naturskyddat område
Think Pink-chefer riskerar långa fängelsestraff