Det är minst sagt infekterat på arbetsmarknaden och flera fackförbund har varslat om strejk. Om parterna inte kommer överens kan strejker braka loss redan under nästa vecka.
DN reder ut vad som händer – och hur du påverkas vid en strejk.
Varför strejk?
Sverige har en tradition av starka fackföreningar och en hög andel anslutna arbetare. Man brukar prata om den ”svenska modellen” som syftar på att arbetsmarknadens parter, det vill säga arbetsgivare och fack, förhandlar fram spelregler och kollektivavtal utan att staten blandar sig i.
Om parterna inte kommer överens har facken rätt att ta ut medlemmar i strejk – men de måste varna arbetsgivaren minst en vecka innan.
Vilka har varslat om strejk nu och varför?
Unionen, Sveriges ingenjörer och Journalistförbundet har varslat om strejk på företag där arbetsgivarorganisationen Almega är motpart. Konflikten handlar primärt om arbetstidsförkortning men även krav kopplade till högre ersättning till deltidsanställda, en fråga som även drivs av Kommunal som varslat om strejk på Liseberg.
Martin Wästfelt är förhandlingschef på Unionen.
– Vi vill använda en del av löneutrymmet till att få mer fritid och kortare arbetstid. Att det är på tapeten hänger ihop med att många upplever ökad stress och svårighet att få ihop tillvaron, säger han.
Hur många berörs?
Runt 5 000 medlemmar inom Unionen, 1 000 hos Sveriges Ingenjörer och runt 300 hos SJF. Vissa delar är undantagna varsel, som exempelvis delar av nyhetsrapporteringen på SVT.
Vad händer om det blir strejk?
Medling pågår. Men om strejken blir av får de fackligt anslutna som tas ur arbete inte gå till jobbet och inkomstbortfallet ersätts av fackförbunden, vilket motsvarar den vanliga lönen.
– Vi har en väldigt stor konfliktkassa och har inga problem med att betala och skydda medlemmarnas inkomster, säger Martin Wästfelt.
Vad händer om man ändå går till jobbet, eller inte är med i facket?
Om du ändå går till jobbet kan du bli utesluten ur facket. Om du inte är medlem kan du jobba på som vanligt men facket kan uppmana dig att strejka solidariskt. Då får du dock ingen ersättning från dem.
– Man får inte heller ta över en kollegas uppgifter. Om arbetsgivaren uppmanar till det kommer vi utöka stridsåtgärderna och slå till ännu kraftfullare, säger Martin Wästfelt.
Kan jag gå med i facket under en strejk – eller hoppa av?
Du kan gå med tills strejken bryter ut. Har varslet lagts kan du inte lämna förrän strejken är över.
Vad förväntas under en strejk?
Att du ska vara tillgänglig för olika typer av fackligt arbete, exempelvis att agera strejkvakt.
Vad gäller vid föräldraledighet och sjukdom?
Föräldralediga och sjukskrivna omfattas inte av en strejk om de är lediga eller sjuka när stridsåtgärden bryter ut.
Vad menas med lockout?
Det är när arbetsgivaren svarar på en konflikt genom att utestänga personalen från arbetsplatsen utan lön. Det kan exempelvis ske som ett motdrag när delar av arbetsstyrkan tagits ut i strejk.
Det är dock rätt ovanligt, enligt Martin Wästfelt.
– Men det har historiskt varit viktigt och ställer fackets förmåga på sin spets. Om vi tar ut 5 000 personer och de lockoutar 60 000 behöver vi betala strejkkassa till många fler.
Kan fler fackförbund följa efter?
– Andra förbund kan också varsla, det här är principiellt viktiga frågor. Det är samtidigt viktigt att betona att stora delar av arbetsmarknaden träffat överenskommelser, säger Martin Wästfelt.
Vad säger Almega då?
Att det är bekymmersamt och oansvarigt att varsla om konflikt istället för att fortsätta förhandlingarna, enligt Maria Möller som är arbetsgivarpolitisk chef på Almega.
– En förhandling är alltid ett givande och tagande från båda parter. Vi har hela tiden varit beredda att hitta rimliga och branschanpassade lösningar. Nu står vi inför en situation där facken kräver något som kostar arbetsgivarna väldigt mycket, utan att de vill ge något motsvarande i gengäld, säger Maria Möller.
Hur länge kan strejken hålla på?
Att konflikter kan bli långrandiga visar inte minst IF Metalls konflikt med Tesla där strejken pågått i över 1,5 år. Här står dock parterna väldigt lång ifrån varandra och frågan kretsar kring huruvida Tesla ska teckna ett kollektivavtal eller inte.
Vad händer nu?
Budskapet från Almega och Unionen är att man hoppas på en lösning innan konflikterna bryter ut.