Matchen i fotbollsallsvenskan mellan AIK och IFK Norrköping fick avbrytas i den 78:e minuten efter att föremål kastats in från läktaren. Den assisterande domare Per Rehnman säger till DN att en mindre glasflaska som träffade honom på vaden.
Efter ett möte mellan domarna, polisen, matchdelegaten arenabolaget och arrangören AIK beslutades det att matchen skulle spelas färdigt, efter att säkerheten förstärktes runt den läktarsektion som föremålen kastats ifrån.
– Det är en väldigt obehaglig situation. Jag står där ute med ryggen mot läktarna och det är en väldigt obehaglig känsla, säger Per Rehnman till DN.
Dagen efter har ett flertal möten hållits efter det inträffade. Svenska fotbollförbundet har som arbetsgivare för domarna valt att polisanmäla händelsen.
– Det är allvarligare än brott mot ordningslagen, som det ofta räknas som när det kastas in föremål. I det här fallet är min bedömning att det har träffat på ett helt annat sätt och med en helt annan farlighet på föremålen som har kastats. Och det jag har fått från polisen är att de delar den uppfattningen, så det kommer nog bli en förundersökning kopplat till minst misshandel, säger Martin Fredman, säkerhetsansvarig på Svenska fotbollförbundet.
Han hade redan direkt efter matchen kontakt med de berörda domarna för att se till att de mår okej under omständigheterna.
– Vi har rutiner för såna här händelser. Tyvärr har de blivit rätt väl inarbetade. Vi försöker avlasta domarna, säkerställa att de inte exponeras för mycket utifrån hur det ser ut i sociala medier, säger Martin Fredman.
Förbundet väntar nu in rapporten från den så kallade matchdelegaten, som finns på plats och granskar hur väl matcharrangemanget genomförs. Beroende på vad som står där kan det bli konsekvenser för AIK inför kommande matcher. Men Martin Fredman påpekar också att det viktigaste efter något sådant här är dialogen för hur saker ska fungera framåt.
– Det finns ärenden som hamnar i disciplinnämnden, det finns ärenden där polisen beslutar om andra villkorsgivningar. Och det finns ju naturligtvis också arrangörer som vidtar åtgärder utan att man behöver ha någon form av tvingande del i det hela. Jag tror att AIK är väldigt lyhörda inför att det här var en händelse som man inte ville se på sitt evenemang.
– Efter en händelse är det många spår som drar iväg, men det är ett rätt samspelt piano trots allt. För det är ju naturligtvis helt oacceptabelt på alla sätt.
Även AIK har valt att polisanmäla händelserna i matchen.
– Vi har en policy att alla brott ska polisanmälas och även polisen var ju på plats. De såg ju vad som hände, så att de har ju också upprättat en anmälan, säger klubbens säkerhetsansvarige Henrik Koch och betonar att klubben tar avstånd från det inträffade.
Nästa hemmamatch för AIK mot Malmö FF räknas som en högriskmatch. Inför den ska klubben ha möten med polisen, arenabolaget och klubbens så kallas SLO:er – Supporter liaison officers – för att säkerställa arbetsmiljön för de assisterande domarna som rör sig utmed långsidorna.
– Vi tittar just nu på att kan man göra någonting byggnationsmässigt. Kan man sätta upp ett nät framför den sektionen som gör att man inte kan kasta saker på domaren? Som något avskräckande för att få dem att komma på bättre tankar, säger Henrik Koch.
Koch beskriver den aktuella läktarsektionen på den östra långsidan som en ”levande sittplatsyta” med många supportrar som lever sig in i matcherna.
– De allra flesta där har nog stått i klacken tidigare. Sen är det då tyvärr ett fåtal av alla de tusen som sitter där som inte kan klara av att behärska det hela vägen och beter sig illa.
AIK ska också föra dialog med de supportrar som har sina platser på läktarsektionen, och de som sitter runt omkring.
Enligt Henrik Koch har polisen hämtat in övervakningsfilmerna från arenan. Men personen eller personerna som kastade in föremålen är ännu inte identifierade.
– Just nu kan vi inte göra så mycket eftersom polisen sitter på filmerna och vi inte kommer åt dem just nu. Efterhand att det kommer så långt som de blir identifierade så gör vi självklart arrangörsavstängningar och är positiva till tillträdesförbud.
Läs mer:
Domaren träffades av glasflaska: ”Väldigt obehaglig känsla”