Tusentals nya jobb och miljontals kronor rakt in i statskassan, det förväntas bli resultatet av industriomställningen i norra Sverige, enligt en rapport beställd av Region Norrbotten.
Men redan nu är läget utmanande för gruvkommuner som Gällivare och Kiruna då tusentals människor åker dit för att arbeta utan att bosätta sig där. Kiruna kommun och Gällivare kommun räknar med att de förlorar cirka 180 miljoner kronor i skatteintäkter per år för att människor arbetar i kommunen utan att skriva sig där.
Samtidigt har Gällivare och Kiruna lägst arbetslöshet i landet. Den låga arbetslösheten kombinerat med bristen på arbetskraft lokalt gör det svårt för gruvbolag som LKAB och Boliden att hitta personal.
Enligt Klas Nilsson, presskommunikatör på Boliden, är rekryteringsläget något svårare i koppargruvan i Aitik utanför Gällivare men även utmanande till företagets kopparsmältverk i Rönnskär i Skelleftehamn.
– Vi har inte alltid hittat den kompetens vi behöver i närområdet och vi ser att fler pendlar till jobbet, säger Klas Nilsson, presskommunikatör på gruvbolaget Boliden.
Det som lockar arbetspendlare till Bolidens arbetsplatser är de utvecklingsprojekt som sker kopplade till deras verksamheter, menar Klas Nilsson. Samtidigt har rekrytering av ny personal också blivit svårare i och med industriomställningen som sker i norra Sverige.
En utmaning som gruvbolaget LKAB delar enligt Stefan Hämäläinen, direktör för samhällsomvandling.
– Utmaningen med arbetskraft kommer bara att öka när både vi och Boliden vill växa samtidigt som kommunerna också vill göra det. Vi ser redan nu att kommunerna tappar personal för att exempelvis lärare börjar jobba hos oss samtidigt som det råder lärarbrist.
Ett läge som inte är optimalt för bolaget, menar han, då bolaget är beroende av att kommunens verksamheter såsom bostäder, skolor, fritidsaktiviteter och sjukvård ska fungera för att de ska kunna locka personal till gruvan.
LKAB vill växa i både Gällivare och Kiruna och Stefan Hämäläinen menar att det finns risk för att arbetspendlingen kan öka ifall inte bostäder byggs i den takt som behövs.
– Genom vårt egna bostadsbolag har vi försökt bygga fler bostäder än vad vi river i den pågående samhällsomvandlingen.
Enligt Stefan Hämäläinen är det enbart ett tjugotal av LKAB:s fast anställda som arbetspendlar. Den stora gruppen av arbetspendlare finns i stället bland dem som arbetar med samhällsomvandlingen eller underhållsstopp.
Men han är tydlig med att gruvbolaget vill att de som arbetar inom produktionen i Malmfälten ska vara bosatta där.
– LKAB har funnits här i 135 år, vi var med när orterna byggdes upp. Vår grundinställning är att tillsammans med kommunerna försöka bibehålla och göra kommunerna mer attraktiva för att folk ska vilja bo och leva här.
Han menar att staten måste göra satsningar för att kommunerna ska hänga med i industrins utveckling och nämner bland annat snabbare processer för tillstånden, men också stöd till kommunerna.
– Om man menar allvar med att våra satsningar på exempelvis sällsynta jordartsmetaller är viktiga för Sverige och världen kan inte vi som bolag och kommunerna ta hand om den här frågan själva.