Hennes uppdrag är lika nödvändigt som svårt: se till att hjälp når fram till den krigsdrabbade civilbefolkningen i Gaza. Sedan årsskiftet är nederländska Sigrid Kaag FN:s samordnare av humanitär hjälp och återuppbyggnad i Gaza.
Hamas terrorattack den 7 oktober i fjol, där omkring 1 200 israeler dödades och 200 kidnappades, har lämnat djupa ärr i Israel, säger hon.
– Det känner man av hos alla man pratar med. Politiker. Medborgare. Särskilt som ödet för de kidnappade är osäkert.
– Och samtidigt utspelar sig en mänsklig tragedi i Gaza i en oöverträffad skala. Vi närmar oss 41 000 civila döda. De flesta i Gaza har tvingats fly flera gångar under den här perioden.
Det är omständigheterna. Förhandlingar är verktyget.
FN-diplomaten pratar med företrädare för länder i regionen, för att säkra olika rutter för förnödenheter in till Gaza. Och med Israel, för att få tillträde till Gaza.
– Jag pratar med den högsta nivån av Israels regering. Jag vill vara tydlig med att det samarbetet är bra och konstruktivt, säger Sigrid Kaag.
Ett färskt exempel är uppgörelsen om att rulla ut vaccinationskampanjen mot polio i Gaza under helgen. Förhandlingarna mellan FN och Israels armé om en paus i striderna – en så kallad poliopaus – har legat på Sigrid Kaags bord.
– Vi har nu en uppgörelse på högsta nivå, säger hon.
Israels vedergällningskrig mot Hamas i Gaza under snart elva månader har lett till att sjukvård, sophämtning, el- och vattentillgång har kollapsat. Nyligen konstaterades det första fallet av polio hos ett ovaccinerat spädbarn.
Nu ska över 600 000 barn yngre än 10 år ges två doser vaccin. Men det är näst intill omöjligt att nå ut till alla, eftersom familjer är på ständig flykt.
DN: Behoven i Gaza är enorma. Är det något som är mer akut än annat?
– Vapenvila.
Svaret kommer snabbt.
– Man kan inte röra sig. Man kan inte andas. Sjukdomar frodas. För första gången på 25 år är polio tillbaka. Så vad behöver människor? Att det upphör. Och sedan allting annat såklart: mat, tak över huvudet, rent vatten, sjukvård, mentalvård, you name it. Ärligt talat går det inte att säga vad som är viktigast, säger Sigrid Kaag.
Före kriget rullade omkring tusen lastbilar in i Gaza varje dag med olika varor. De senaste veckorna har det i stället rört sig om bara 150-200 lastbilar om dagen, varav hälften är hjälpsändningar och hälften kommersiell last.
Men Sigrid Kaag vänder sig mot att prata i termer av antal lastbilar över gränsen. På grund av de israeliska attackerna och den laglöshet som råder i Gaza är det en hel del av hjälpen som aldrig når fram till människor, säger hon.
DN träffar Sigrid Kaag i Bryssel tillsammans med en liten grupp internationella journalister. FN-toppen kommer direkt från ett möte mellan EU-ländernas 27 utrikesministrar.
Det är en bekant miljö. Före uppdraget i FN har Kaag varit utrikesminister, finansminister och vice statsminister i Nederländernas regering.
Under mötet med sina forna EU-kollegor vädjade hon om att de ska ta emot patienter från Gaza. Omkring 12 000 personer behöver vård som inte längre går att få i Gaza i och med att nästan alla sjukhus har förstörts.
– EU har inte levererat. Det är bara Italien och några till länder som har tagit emot patienter. Jag anser att det här är en fråga om solidaritet. Vi kan inte bara be Egypten, Förenade Arabemiraten och Qatar att ta emot de här patienterna, säger hon.
Fakta.Tre dagars paus i striderna
Israel och Hamas är överens om en tre dagar lång humanitär paus i striderna i centrala Gaza med början på söndagen för att tillåta poliovaccinering. Vaccineringen kommer även att omfatta södra och norra Gaza, där separata tredagarspauser kommer att hållas. Israels premiärminister Benjamin Netanyahu har understrukit att en tillfällig humanitär paus i striderna inte är ett första steg mot en vapenvila.
Polio av varianten typ 2 har enligt USA:s hälsomyndighet CDC inte förekommit i världen på den här sidan millennieskiftet. Därför är det inte säkert att tidigare vaccinationssatsningar i Gaza ger tillräckligt skydd.
DN-TT
FN har tidigare skickat frågan till EU-kommissionen, som i sin tur bett Sverige och övriga EU-länder att ta emot patienter. Från Sveriges regering blev det nej.
– Vissa ministrar har sagt till mig att de beklagar att de inte lyckats få stöd för att ta emot patienter. Då påminner jag dem om att de i stället kan ge hjälp till Egypten, så att Egypten kan behandla fler patienter, säger Sigrid Kaag.
Förstörelsen är oerhörd. Det är svårt att ta in exakt hur Gaza ska kunna byggas upp igen efter kriget, säger hon.
– Jag är ingen ingenjör, men när jag åker bil genom Gaza kan jag inte föreställa mig var man ens kan börja. Hur skapar man utrymme på marken för att ta ner de förstörda byggnader som fortfarande står upp? Det är som att gå till tandläkaren med några få tänder kvar och de är alla fulla av hål.
Fakta.Sigrid Kaag
Sigrid Kaag, 62 år, är FN:s samordnare av humanitär hjälp och återuppbyggnad i Gaza.
Hon är gift med Anis al-Qaq, som tidigare varit minister och ambassadör för den palestinska myndigheten. Paret har fyra barn.
Tidigt i karriären var hon FN-diplomat, men hon gick därefter in i den nederländska politiken. Hon har varit utrikesminister, finansminister, vice statsminister samt partiledare för socialliberala partiet D66.
Läs också:
Regeringen säger nej till Gazapatienter – trots att vårdplatser finns
Hjälpsändningarnas långa och svåra väg in i Gaza