Under krigets 15 månader har över 47 000 palestinier bekräftats dödade i Israels anfall, enligt de palestinska hälsomyndigheterna. Tusentals fler tros ligga kvar under de sönderbombade byggnaderna.
Under vapenvilans andra dag har tusentals fördrivna palestinier börjat återvända till sina hem och nu pågår sökinsatser för att hitta begravda begravda bland spillrorna, skriver Reuters. Enligt Mahmoud Basal, talesperson för den palestinska räddningstjänsten, beräknas omkring 10 000 palestinier försvunna i bråtet.
Avtalet som trädde i kraft på söndagen innebär, utöver att bombningarna ska upphöra, även att minst 600 lastbilar med nödhjälp ska korsa gränsen in i Gazaremsan varje dag under den första fasen, som pågår i 60 dagar. Enligt FN:s generalsekreterare Antonio Guterres körde drygt 630 lastbilar in under söndagen.
Terrorrörelsen Hamas, som haft makten i området sedan 2007, säger i ett uttalande att Gaza kommer ”resa sig igen” och återuppbygga det som förstörts under kriget. Enligt uppskattningar har omkring 60 procent av alla byggnader i kustremsan förstörts eller skadats.
Beslutet om att acceptera uppgörelsen om vapenvila röstades igenom i den israeliska regeringen i lördags, med 24 medlemmar som röstade för och åtta emot. På söndagsmorgonen avgick landets högerextrema polisminister Itamar Ben-Gvir i protest mot att vapenvilan, som han kallar för en ”seger för terrorismen”, trädde i kraft.
Han uppmanade även finansminister Bezalel Smotrich att göra samma sak, vilket skulle innebära att Netanyahus koalitionsregering förlorar sin majoritet.
Smotrich har inte lämnat regeringen, men hotat om att han kommer att göra det i fall inte kriget återupptas.
I ett Facebookinlägg på söndagen skrev finansministern att han valde att inte lämna regeringen då han känner en ”pliktkänsla gentemot landet”, skriver Times of Israel. Han skriver också att han fått en försäkran om att kriget inte kommer att avslutas förrän Israel uppnått sina krigsmål.
Läs mer:
Minister hotar med att störta Netanyahus regering