Totalt 15 pilskaft har hittats under de arkeologiska inventeringarna i de svenska Sápmifjällen den senaste tiden. En del av vapnen har både pilspets och bindning kvar, efter århundraden under is och snö.
Fynden har ännu inte daterats – men enligt Kerstin Lidén, professor i laborativ arkeologi vid Stockholms Universitet, härrör de med största sannolikhet ifrån någon gång mellan tidig järnålder och medeltiden.
Det är ytterst ovanligt att hitta så gamla föremål som är tillverkade i organiskt material, säger hon.
– Oftast är det bara saker som järn, sten och keramik som bevaras under så här lång tid. Det är väldigt sällan som föremål tillverkade av organiskt material som trä bevaras så länge. Men i det här fallet har de legat nedfrusna i isen i kanske flera tusen år.
Det är det som gör det arkeologiska värdet så stort, säger hon.
– Inom den här typen av forskning måste man ofta titta på moderna urbefolkningar i världen som använder sig av traditionella jakttekniker för att försöka förstå hur de förhistoriska föremålen kan ha sett ut. Men här har vi ju facit. Det är helt ny och unik kunskap som tas fram.
Fynden kommer bringa klarhet i hur och med vilka material befolkningen i de svenska fjällen tillverkade jaktvapen. Man har redan konstaterat att senor från djur använts för att binda pilarna.
– Vi kommer att titta på vad det är för djur som har använts för att tillverka dem, hur man har bundit dem och om de har använt något medel eller kåda för att fästa spetsarna. Vi kommer att dokumentera dem på alla sätt och vis, säger Kerstin Lidén.
Efter att föremålen analyserats kommer de att konserveras och slutligen hamna på museum i de två län där de har hittats.
Kerstin Lidén tror att fler fynd är att vänta, i takt med att isarna fortsätter smälta.
– Det kan även vara andra typer av fynd – kläder, skor, vantar och annan utrustning man har med sig när man jagar. Det är ju hemskt att isarna smälter så snabbt, men det vore ännu mer hemskt om vi inte tog till vara på det här materialet som smälter fram.